|

Kina pozvala Sjevernu Koreju da obustavi raketne i nuklearne probe

Kina pozvala Sjevernu Koreju da obustavi raketne i nuklearne probe
5
Klix.ba
8.3.2017. u 08:02
13
komentara
5

dijeljenja
Kina pozvala Sjevernu Koreju da obustavi raketne i nuklearne probe Foto: AFP
Kina je predložila Sjevernoj Koreji da obustavi svoje raketne testove radi smirivanja krize koja je na pomolu, prenosi BBC.
Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi je rekao da bi u zamjenu za obustavljanje testova Sjedinjene Američke Države (SAD) i Južna Koreja mogle zaustaviti godišnje zajedničke vojne vježbe.

Žalba dolazi nakon što je Sjeverna Koreja pokrenula četiri testna projektila u ponedjeljak radi razbijanja međunarodnih sankcija. Kao odgovor, SAD su počele "kotrljati" sistem raketne odbrane u Južnoj Koreji.

"Da li su dvije strane zaista spremne za sudar i okršaj", pitao je Wang govoreći na marginama godišnjeg parlamentarnog sastanka Kine.

Zajednički prekid vojnih operacija će biti prvi korak ka ublažavanju napetosti i ponovnom otvaranju pregovora, smatra on.

Tri projektila Sjeverne Koreje pala su na područje teritorijalnih voda Japana u ponedjeljak, što je navelo japanskog premijera Shinzo Abea i američkog predsjednika Donalda Trumpa da uđu u novu fazu prijetnje.

Vijeće sigurnosti UN-a ranije je oštro osudilo lansiranje, nazivajući ga teškim kršenjem međunarodnih obaveza Sjeverne Koreje, što može dovesti do destabilizacije regije.

Vijeće, koje će se sastati danas, također je zaprijetilo da će poduzeti daljnje značajne mjere protiv Sjeverne Koreje, što bi moglo značiti napore da se uvede novi krug sankcija.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...