Svijet
0

Kina: Povezivanje Darfura i Olimpijade "nepošteno i neodgovorno"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nastojanja da se poveže Kina i kriza u Darfuru "neodgovorna su i nepoštena", navodi kineski glasnogovornik u izjavi objavljenoj u četvrtak a nakon odluke režisera Stevena Spielberga da se povuče s mjesta umjetničkog savjetnika pekinške olimpijade zbog humanitarnih razloga.

Holivudski velikan određen je za umjetničkog savjetnika na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Olipmijskih igara, ali je izjavio da neće učestvovati u tome jer smatra da Kina ne čini dovoljno na vršenju pritiska na Sudan da okonča humanitarnu krizu u rgiji Darfura, javio je AP.

"Pitanje Darfura nije unutrašnja stvar Kine, i to nije ni započela Kina. Povezivati to dvoje je besmislica: to je također neodgovormo i nepošteno", navele su novine Global Times riječi neimenovanog glasnogovornika kineske ambasade u Sjedinjenim Državama.

"Mnogi ljudi misle da je olimpijada sportski događaj, ali Zapad želi vezati sport s politikom, i to je jeftin trik", piše nacionalistički dnevnik, koji izdaje glasilo Komunističke partije Narodni dnevnik.

Kineski zvaničnici stalno tvrde da se protive svakom pokušaju "politizacije" nestrpljivo očekivane olimpijade koja poočinje 8. augusta. Ali ni ministarstvo vanjskih poslova ni organizacijski komitet tih igara nisu objavili konkretnu reakciju na Spielbergovu odluku.