Svijet
0

Kina počela sa zračnim vježbama uprkos napetosti sa SAD-om

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina je počela petodnevne zračne vježbe, s borbenim avionima i hiljadama vojnika, iako vlada pojačana vojna i diplomatska napetost u odnosu na Sjedinjene Države.

Vježbe se održavaju u središnjoj pokrajini Henanu i istočnoj obalnoj pokrajini Shandongu, na Žutom moru, objavila je državna agencija Xinhua.

U vježbama će učestvovati više od stotinu aviona koji će ispaljivati pravu municiju i simulirati odbranu Pekinga od zračnog napada, objavio je China News Service.

Pojačana aktivnost događa se u trenutku kad se Kina i Sjedinjene Države spore oko zajedničkih vježba SAD-a i Južne Koreje uz obalu Južne Koreje. Istovremeno, i Peking se ljuti na američke komentare o osjetljivom teritorijalnom sporu u Južnokineskom moru.

No, vojska je objavila da se samo trudi biti što otvorenija i negira svaku povezanost s regionalnim napetostima.

"Namjera nam je ojačati borbenu sposobnost u ovoj regiji i obaviti efikasne pripreme za borbu", prenio je China News Service riječi Zhaoa Zongqija, jednog od generala koji nadziru vježbe.

Vježbe će biti što realističnije, nisu im prethodile nikakve probe, a učestvovat će sedam tipova letjelica, među kojima i špijunski avioni i helikopteri, kaže se u kineskom izvještaju.