Svijet
0

Kina oštro kažnjava zvaničnike koji podržavaju Dalaj Lamu

FENA
Dalaj-lama (Foto: AFP)
Dalaj-lama (Foto: AFP)
Kina će oštro kazniti zvaničnike na Tibetu koji podržavaju Dalaj Lamu, prognanog tibetanskog duhovnog vođu i dobitnika Nobelove nagrade, prenijeli su danas kineski državni mediji.

Zvanični Global Times piše da je kineska antikorupcijska komisija zatražila od zvaničnika u regionu da se koncentrira na "poništavanje separatizma i održavanje socijalne stabilnosti".

Kineski dnevnik piše, pozivajući se na izjavu čelnika inspekcijskog tima Centralne komisije za disciplinu i inspekciju (CCDI) Komunističke partije Je Dongsong, da Tibet nije izuzet od toliko najavljivane kampanje za suzbijanje korupcije, prenosi agencija AFP.

"Neki obični zvaničnici u regionu otkriveni su da imaju ozbiljne korupcionaške akte. Neki zvaničnici nisu uspjeli da zauzmu čvrst politički stav", optužio je Je.

U odgovoru na izvještaj CCDI-ja, tibetanski visoki zvaničnik Komunističke partije rekao je da će (lokalna) vlada oštro kazniti zvaničnike koji slijede dalaj lamu ili podržavaju separatizam.

Na prvoj strani dnevnika Tibet Daily, lider Tibetanske partije Čen Chuanguo upozorio je da će Kina iskorijeniti sve separatističke sklonosti na Tibetu.

"Što se tiče kadrova koji podržavaju fantazije o 14-toj dalaj grupi učešćem u podržavanju separatističke infiltracije diverzantskih aktivnosti, oni će biti strogo i surovo kažnjeni u skladu sa zakonom i partijskim disciplinskim mjerama", zaprijetio je Čen, dodaje Reuters.

Dalaj Lama izrazio je prošlog mjeseca nadu o obavljenju hodočašća, navodeći da je da je imao razgovore s kineskim zvaničnicima o mogućem putovanju, javili su mediji, prenosi Tanjug.

Prognani tibetanski duhovni vođa koji je pobjegao u Indiju poslije neuspjele pobune protiv kineske vladavine na Tibetu 1959., tvrdi da "jednostavno želi istinsku autonomiju za Tibet i negira da se zalaže za nasilje".