Svijet
9

Duhovni vođa Tibeta: Bilo bi tužno da me naslijedi neki glupi dalaj-lama i sramoti se

Klix.ba
Prognani tibetanski duhovni vođa dalaj-lama je rekao da shvata kako bi mogao biti posljednji čovjek s tom titulom.
Dalaj-lama (Foto: EPA)
Dalaj-lama (Foto: EPA)

Ipak, kako je naglasio u razgovoru za BBC, bolje je da ova stoljetna tradicija prestane u vrijeme kad je dalaj-lama popularan.

Tibetanski vođa smatra da je Velika Britanija omekšala pristup prema Kini nakon nedavnih studentskih protesta u Hong Kongu. Također je rekao da međunarodna zajednica treba učiniti više kako bi podstakla demokratiju u Kini.

"Kina se želi pridružiti svjetskoj ekonomskoj sceni. Treba im poželjeti dobrodošlicu, a slobodni svijet ima i moralnu odgovornost da je toj sceni priključi.

Dalaj-lama je 1959. godine pobjegao u Indiju nakon što su kineske trupe slomile pokušaj ustanka na Tibetu. Zvanični Peking od tada ga smatra separatistom koji zagovara autonomnost, ali ne i nezavisnost Tibeta.

Danas 79-godišnji duhovni vođa priznaje da možda neće imati nasljednika. Da li će ga neko naslijediti na toj poziciji zavisi od okolnosti njegove smrti, kao i od tibetanskog naroda, kazao je.

Naglasio je da njegova uloga više ne obuhvata političku odgovornost. Zapravo, on ju je 2011. godine predao izabranom lideru tibetanske vlade u egzilu Lobsangu Sangayu.

Međutim, Kina je u više navrata najavljivala da će izabrati sljedećeg dalaj-lamu.

"Ne postoji garancija da neće doći neki sljedeći glupi dalaj-lama, koji će se sramotiti. To bi bilo veoma tužno. Zbog toga mislim da je bolje da stoljetna tradicija treba prestati u vrijeme kada je dalaj-lama prilično popularan", istakao je.