Samit u Hirošimi
13

Kina optužila države G7 za "militarizacijske aktivnosti" u azijsko-pacifičkom regionu

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Peking je optužio države članice G7 da sarađuju kako bi se Kina pokazala u što lošijem izdanju, a sve nakon što je na samitu objavljen izvještaj u kojem je Peking upozorio na njihove "militarizacijske aktivnosti" u azijsko-pacifičkom regionu.

Nakon samita, Kina je pozvala japanskog ambasadora da uputi službeni protest i upozorila je Veliku Britaniju da prestane da "kleveta" zemlju kako bi izbjegla daljnju štetu bilateralnim odnosima.

Kineski regulatori su također izabrali vikend da objave da je američka kompanija za proizvodnju čipova Micron Technology pala na bezbjednosnoj reviziji i da će joj biti zabranjeno korišćenje u kineskoj kritičnoj infrastrukturi.

U izvještaju objavljenom u subotu, navodi se da želi "konstruktivne i stabilne odnose" s Pekingom, pozivajući se na "ukidanje rizika", a ne na "razdvajanje" od odnosa s Kinom usred upozorenja Francuske da samit ne bi trebao biti protiv Pekinga.

Ali, također je istaknuta ključna zabrinutost zbog militarizacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, namjere Kine prema Tajvanu i zabrinutost za ljudska prava u Xinjiangu i Tibetu.

Lideri grupe Quad - Australija, Indija, Japan i SAD - također su iznijeli slabo prikrivenu kritiku Pekinga, pozivajući na "mir i stabilnost u indo-pacifičkom pomorskom domenu".

"Snažno se protivimo destabilizirajućim ili unilateralnim akcijama koje nastoje promijeniti status quo silom ili prisilom", navodi se u saopštenju, koristeći diplomatski jezik koji se čini da se odnosi na kinesku ekonomsku taktiku da dobije polugu nad siromašnijim zemljama, kao i na njenu vojnu ekspanziju na Pacifiku, prenosi Guardian.

Kao odgovor, kinesko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je optužilo G7 za "ometanje međunarodnog mira, podrivanje regionalne stabilnosti i obuzdavanje razvoja drugih zemalja".

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong pozvao je danas japanskog ambasadora da registruje službeni protest zbog onoga što je ministarstvo na samitu nazvalo "hipeom oko pitanja vezanih za Kinu". Sun je tvrdio da je Japan sarađivao s drugim zemljama na samitu putem " aktivnosti i zajedničke deklaracije da ocrne i napadnu Kinu, grubo se miješajući u kineske unutrašnje stvari”.

On je rekao da su akcije Japana bile štetne za kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese, te da je Kina "snažno nezadovoljna i odlučno im se protivi".

"Japan bi trebao ispraviti svoje razumijevanje Kine, shvatiti stratešku autonomiju i istinski promovirati stabilan razvoj bilateralnih odnosa s konstruktivnim stavom", rekao je Sun.