Umirujuće poruke iz Pekinga
0

Kina nema namjeru da "otkupi Evropu"

SRNA
Wen Jiabao
Wen Jiabao
Kina nema namjeru da "otkupi Evropu", objavio je kineski dnevni list "People's Daily", nakon što je nešto slično početkom februara izjavio premijer Kine Wen Jiabao.

Vlada u Pekingu u posljednje vrijeme pokušava da ublaži zabrinutost u Evropi da će talas investicija kineskih kompanija i državnih fondova dati toj azijskoj zemlji previše uticaja nad posrnulim evropskim privredama. "Kina ne samo da nema apetit ni sposobnost da 'kupi Evropu' ili 'kontroliše Evropu', kako neki na starom kontinentu tvrde, već naprotiv podržava evro i Evropsku uniju od početka do kraja", navodi list.

Evropu najviše brine to što Peking može da stekne prevelik uticaj na zemlje koje preživljavaju krizu. Temu kineske finansijske ekspanzije zvaničnici iz Brisela će vjerovatno pokrenuti na samitu Kina - EU. Samo ne zna se kako će poslije toga moliti Kinu da kupi dužničke obveznice zemalja pogođenih krizom. List dodaje da je "već dugi niz godina EU najveće kinesko izvozno tržište i najveći izvor tehnologije, kao i inostranih investicija. To je smisao koji stoji iza komentara premijera Wena da 'pomagati Evropi zapravo znači da Kina pomaže samoj sebi". 

Wen Jiabao je izjavio da njegova zemlja razmatra ideju da pomogne Uniji u borbi protiv dužničke krize preko Međunarodnog monetarnog fonda ili fondova za pomoć prezaduženim zemljama. Do danas Peking se nije odlučivao na političku dobrotvornu djelatnost, zahtijevajući od evropskih partnera uzvratne korake. Između ostalog, on traži od EU da prizna njegovoj ekonomiji potpuno tržišni status, kao i ukidanje embarga izvoza naoružanja u Kinu.

Kina sada ima jaču poziciju od partnera iz EU. Zona eura u martu treba da vidi reakciju tržišta na razmještanje državnih obligacija za pokrivanje dugova. Prije toga Kina može mirno da nastavi konfrontaciju sa EU i ostalim svijetom povodom kursa juana, zaštite svojih tržišta, cijena na svoje robe i usluge. To vrijeme Evropljani nemaju, prenose mediji.