biznis
0

Premijer wen: Kina nema namjeru da kupi Evropu

FENA
Wen Jiabao
Wen Jiabao
Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je u petak da njegova zemlja nema ni sposobnosti ni namjeru da "kupi Evropu", reagirajući tako na zabrinutost Evrope u vezi oko sve većih kineskih ulaganja u ekonomiju eurozone, veoma pogođene dužničkom krizom.

Wen je na Njemačko-kineskom poslovnom forumu u gradu Guangyou na jugu zemlje rekao da je Kina spremna da sarađuje s Evropom u borbi protiv aktuelne krize, a da neki ljudi kažu kako to znači da Kina želi da kupi Evropu, prenosi AFP.

"To ne odgovara stvarnosti. Kina nema tu namjeru, a nije za to ni sposobna", istakao je Wen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nalazi u trodnevnoj posjeti Kini kako bi povećala povjerenje zvaničnog Pekinga u Evropu, također je prisustvovala pomenutom forumu, zajedno s rukovodiocima iz sektora energetike, hemije, bankarstva i elektronike.

U Evropi se u posljednje vrijeme intenzivirala zabrinutost oko toga da bi val investicija kineskih kompanija i državnih fondova mogao zvaničnom Pekingu da omogući prevelik uticaj nad posrnulim evropskim privredama.

Evropski lideri su ranije pozvali Kinu, koja posjeduje najveće devizne rezerve na svijetu, da ulaže u fond Evropske unije za pomoć prezaduženim članicama.

Zvanični Peking dosad nije dao konkretno obećanje da će pružiti finansijsku podršku Evropi.