{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Kina: Najveći donatori organa su ubijeni zatvorenici

S
SRNA
14.3.2012. u 14:27
0
0
Kina: Najveći donatori organa su ubijeni zatvorenici
0
Kina: Najveći donatori organa su ubijeni zatvorenici
Većina organa koja se u Kini transplantuje potiče od ubijenih zatvorenika - priznaje zamjenik kineskog ministra zdravlja Huang Jiefu.
Kao i u svim drugim državama, i u Kini postoji mnogo pacijenata koji godinama čekaju na presađivanje odgovarajućeg organa. Oko milion Kineza čeka na novi bubreg, a 300 000 na novu jetru. Međutim, svake godine na raspolaganju je samo 10 000 organa.

Veliki broj tih organa potiče od ubijenih zatvorenika. Kineske vlasti ne objavljuju podatke o izvršenim smrtnim kaznama, ali organizacija Amnesty International procjenjuje da postoji nekoliko hiljada ubijenih godišnje.

Praksu transplantacije organa koji potiču od zatvorenika omogućava odredba iz oktobra 1984. godine, koju su donijeli Vrhovni narodni sud i četiri nadležna ministarstva. Tom odredbom se dozvoljava oduzimanje organa u tri slučaja: ako osuđenik nema porodicu, ako je dobrovoljno pristao na donaciju ili u slučaju da na to pristane porodica ubijenog - poslije izvršenja smrtne kazne.

Sara Shefer iz Amnestyja smatra da zatvorska ćelija kao izvor organa za transplantaciju otvara brojne mogućnosti zloupotrebe. Ona kaže da osuđenicima na smrt nije lako da se izbore za svoje pravo na odbijanje darivanja organa te da zato ne može da se govori o zaista dobrovoljnim donacijama.

Nekada je u Kini smrtna kazna izvršavana strijeljanjem, danas se koristi injekcija sa otrovom. To je pogodnije za kasniju transplantaciju jer se tako organi ubijenog ne oštećuju.

Liao Tienči je godinama radila za fondaciju Laogai Research Foundation iz VWashingtona, koju je osnovao borac za ljudska prava Harry Woo. Ova organizacija dobro poznaje uobičajenu praksu kineskog pravnog sistema.

"Kako bi organi ubijenog zatvorenika mogli da se upotrebe, njemu se pri izvršenju smrtne kazne - laže. Tako osuđenik ne zna da li je u injekciji samo sredstvo za uspavljivanje ili smrtonosni otrov", kaže Liao Tienchi.

Kineska vlada je 2007. godine zabranila trgovinu organima i dvije godine kasnije u deset kineskih pokrajina uvela sistem za darivanje organa. I pored toga, potražnja za organima i dalje ne može da se zadovolji. Zato ne čudi što se još uvek primjenjuje praksa korišćenja organa ubijenih zatvorenika.

S ciljem sprečavanja zloupotrebe, Udruženje ljekara Kine je još 2007. godine zatražilo da se uvede pravilo prema kojem će osuđenik moći da daruje organe samo svojim rođacima. Taj prijedlog nije usvojen, ali je zamjenik ministra zdravstva kazao da se poštuju sva prava osuđenika, te da se od njih uvijek traži pismena saglasnost za donaciju.

Liao Tienči je pozvala sve kineske građane da učestvuju u donaciji organa. Ona ukazuje na uobičajenu praksu u SAD, gdje je u vozačkoj dozvoli upisano da li njen vlasnik pristaje na donaciju organa u slučaju smrtne nesreće - navodi Dojče vele.

Međutim, u Kini se donaciji organa suprotstavlja stara tradicija prema kojoj tijelo pokojnika mora nedirnuto da se sahrani. Osim toga, nepovjerenje ljudi je veliko. Mnogi vjeruju da su zbog korupcije ionako povlašteni samo bogati pacijenti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: