Svijet
0

Kina kritikuje SAD zbog vojnih vježbi u spornim vodama

FENA
Kineska vojska oštro je kritikovala Sjedinjene Države zbog održavanja vojnih vježbi u Južnom kineskom moru, u pojasu koji je sporan i Peking je upozorio Washington neka se u njega ne upliće.

"Želi li SAD zaista mir u Južnom kineskom moru, tada mora znati da je loše odabrao trenutak održavanja vojnih vježbi u toj regiji", rekao je Chen Bingde, načelnik Glavnog stožera Kineske narodne vojske.

"SAD je mnogo puta ponovio da ne želi biti umiješan u spor oko Južnog kineskog mora ... no sada šalje suprotan signal", rekao je Chen na pres-konferenciji održanoj s američkim kolegom admiralom Mikeom Mullenom.

Kina se zadnjih mjeseci uplela u spor između Filipina i Vijentnama, dviju zemalja koje se međusobno optužuju za protuzakonito svojatanje morskog pojasa, potencijalno bogatog naftom i plin.

Peking je pozvao dvije vlade da spor riješe bilaterlano, a kritičari takvo stajalište nazivaju strategijom "podijeli pa vladaj".

Filipini, koji pomorske vojne vježbe održavaju zajedno s američkom mornaricom, žele višestrane pregovore.

Područje Južnog kineskog mora svojataju Kina, Filipini, Malezija, Brunei, Vijetnam i Tajvan. Kina tvrdi da je njen isključivo ekonomski pojas najveći: 1,7 miliona kilometara kvadratnih.

Mullen je došao u četverodnevni posjet Kini u sklopu napora da dvije zemlje poboljšaju vojne odnose.