Svijet
0

Kina: Protest zbog američkih špijunskih letova

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kina je od SAD-a zatražila da obustavi letove svojih špijunskih aviona u blizini kineske obale, ocjenjujući da to "ozbiljno narušava" strateško povjerenje između dviju zemalja, izvještava u srijedu kineski dnevni list na engleskom jeziku Global Times.

Admiral Mike Mullen, načelnik američkog združenog stožera oružanih snaga, u ponedjeljak je izjavio da će se izvidnički letovi u blizini Kine nastaviti, usprkos protivljenju Pekinga.

Kako pojašnjavaju tajvanski mediji, dva kineska borbena aviona pokušala su krajem juna udaljiti američke izvidničke letjelice U2 koje su se nalazile u misiji izviđanja na području Tajvana, prekršivši neslužbenu granicu zračnog prostora dviju strana, što je izazvalo nezadovoljstvo Amerikanaca, prenose agencije.

Kina smatra Tajvan svojim suverenim teritorijem i upravo je tajvansko pitanje jedno od onih koja ugrožavaju kinesko-američke vojne veze.

"Tražimo da SAD poštuje kineski suverenitet i sigurnosne interese te da poduzme konkretne mjere za poticanje razvoja zdravih i stabilnih vojnih veza", poručio je kineski ministar obrane.

Sjedinjene Države tvrde da poštuje suverenitet Kine, što ih nije spriječilo da Tajvanu 2010. isporuče vojnu opremu u vrijednosti od 6,4 milijarde dolara.