Svijet
0

Kina koristi Olimpijske igre kao povod za daljnje ograničavanje ljudskih prava

Sarajevo-x.com
Kina koristi Olimpijske igre 2008. godine kao "katalizator'' za ograničavanje slobode drukčijeg mišljenja pod maskom održavanja stabilnosti, objavio je Amnesty International u svom izvještaju.

Amnesty je pozdravio reformu kineskog sistema smrtne kazne i davanje više sloboda stranim novinarima, ali je i napomenuto da su ovi pomaci zasjenjeni pojavom mirnog gušenja različitog mišljenja u ime stabilnosti i harmonije.

Grupe za ljudska prava su objavile da su "veoma zabrinute'' što su legitimne aktivnosti velikog broja mirovnih aktivista u Kini – uključujući novinare, advokate i branioce ljudskih prava – strogo ograničeni.

Amnesty je također objavio da postoji strah od pokušaja ''čišćenja'' Pekinga prije Olimpijskih igara korištenjem "restriktivnog sistema'' koji daje mogućnost zatvaranja osumnjičenika za zločin na četiri godine bez suđenja, a koji se koristi za zatvaranje sitnih kriminalaca, skitnica i narkomana.

Međunarodni olimpijski komitet (OIC) bi trebao iskoristiti svoj ''zavidan utjecaj'' na kineske vlasti u periodu prije Olimpijskih igara da bi se pozabavio ljudskim pravima, dodajući da se "Olimpijada koristi kao razlog za produžavanje korištenja zatvaranja bez suđenja''.

MOK je odgovorio na septembarski izvještaj Amnestyja o ljudskim pravima u Kini navodeći da je nerealno očekivati od MOK-a da stavlja pritisak na vlade država.