Novi izvještaj
31

Kina je počela razvijati dvije vakcine protiv Covida i prije službene epidemije

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski istraživači možda su počeli razvijati dva cjepiva protiv Covida u novembru 2019. godine, prije službenog početka epidemije, stoji u izvještaju američkog Senata.

Tvrdnje dolaze u dokumentu od 300 stranica, u kojem se zaključuje da je pandemija najvjerojatnije nastala zbog curenja virusa iz laboratorija i da je rezultat "incidenta povezanog s istraživanjem" u Wuhanu.

Rečeno je da teorija da je Covid-19 prešao sa životinja na ljude na tržištu više ne zaslužuje "pretpostavku tačnosti".

Izvještaj tvrdi da su kineski istraživači započeli razvoj najmanje dvije vakcine protiv Covida na Institutu za virologiju Wuhan (WIV) u novembru 2019. godine, što znači da bi "SARS-CoV-2 bio prisutan na WIV-u prije poznatog izbijanja pandemije ".

Tvrdnje daju dodatnu vjerodostojnost teoriji o curenju iz laboratorija i podržavaju optužbe da je Kina zataškala rane slučajeve izbijanja.

Izvještaj od 300 stranica je puna verzija sažetka od 35 stranica koji je u oktobru objavio Senatski odbor za zdravstvo, obrazovanje, rad i mirovine.

"Pandemija Covid-19 bila je, vjerojatnije nego ne, rezultat incidenta povezanog s istraživanjem. Nove informacije, javno dostupne i neovisno provjerljive, mogle bi promijeniti ovu procjenu. Međutim, hipoteza o prirodnom zoonotskom porijeklu više ne zaslužuje sumnju ili pretpostavku tačnosti", stoji u izvještaju.

U izvještaju se navodi da postoje "anomalije" između Covid-19 i drugih bolesti koje su se prirodno prenijele sa životinja na ljude. Rečeno je da tri godine kasnije nisu pronađeni kritični dokazi koji bi dokazivali postojanje prirodnog prelijevanja.

U izvješću se također navodi da vrsta šišmiša koja nosi virus najbliži Covidu-19 živi više od 1600 kilometara od Wuhana.

Međutim, laboratorij je prikupio više od 200 koronavirusa, a zaposlenici su fotografisani kako rukuju šišmišima s neodgovarajućom zaštitnom opremom, navodi se u izvještaju.