Razmjena raketnih tehnologija
0

Kina i Iran odbacile izvještaj o kršenjima sankcija Pyongyanga

FENA
Zvanični Peking odbacio je u srijedu izvještaj stručnjaka Ujedinjenih nacija da Sjeverna Koreja i Iran razmjenjuju zabranjene raketne tehnologije preko teritorije treće zemlje, za koju diplomate u New Yorku tvrde da je Kina.

Izvještaj je također odbacio i Teheran, tvrdeći da se radi o propagandi protiv Irana.

U izvještaju stručnjaka UN-a iznesena je sumnja da Pyongyang, kršeći sankcije UN-a, razmjenjuje tehnologiju za izradu balističkih projektila i stručna znanja s Iranom preko treće zemlje, koja je susjed Sjevernoj Koreji, ali nije izričito navedeno da je riječ o Kini.

"Kompletno odbacujem takvo gledište", izjavio je pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Hu Jengyue na brifingu za novinare.

Huov odgovor bio je oštriji od saopćenja predstavnice ministarstva Jiang Yu koja nije tako decidirano negirala izvještaj stručnjaka.Ona je tom prilikom rekla da dokument nema ovlaštenja Vijeća sigurnosti i da Kina potpuno primjenjuje kaznene mjere UN-a protiv Sjeverne Koreje, prenose agencije.

Kina je u utorak spriječila objavljivanje izvještaja stručnjaka UN-a u kojima se Sjeverna Koreja optužuje za kršenje sankcija o zabrani trgovine balističkim projektilima i proizvodima koji se dovode u vezu s nuklearnim oružjem.

"U pogledu pitanja denuklearizacije Korejskog poluostrva, kineska pozicija je kristalno jasna", rekao je Hu i dodao da oni nemaju ništa da kriju.

Stručnjaci sumnjaju da se zabranjene stvari vezane za balističke rakete transportuju između Sjeverne Koreje i Irana redovnim avionskim linijama Air Corea i Iran Aira, koji su nacionalni avioprevoznici dvaju zemalja.

Iran, koji kao i Sjeverna Koreja smatra Kinu za ključnog saveznika, odbacio je također optužbe o razmjeni raketne tehnologije.

U američkoj diplomatskoj korespondenciji koju je objavio WikiLeaks krajem prošle godine navodi se kako američki obavještajci vjeruju da je Iran dobio opremu od Sjeverne Koreje za snažne rakete koje mogu pogoditi Evropu. U diplomatskoj depeši također se navodi da su SAD odmah zatražile od Pekinga da spriječi takve pošiljke, ali nije navedeno da li je Kina poduzela bilo kakve akcije.