Poziv na mir
0

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministri vanjskih poslova Kine i Indonezije pozvali su na hitan i trajni prekid vatre u Gazi nakon sastanka u Džakarti u četvrtak, osuđujući humanitarne troškove trećeg rata u Gazi u kome su ubijeni deseci hiljada Palestinaca.

Ministar vanjskih poslova Indonezije Retno Marsudi izjavio je novinarima da dvije zemlje dijele isti stav o važnosti prekida vatre i rješavanja palestinskog problema putem dvodržavnog rješenja.

"Siguran sam da će Kina iskoristiti svoj utjecaj da spriječi eskalaciju", kazao je Marsudi, dodajući da bi Kina i Indonezija "također u potpunosti podržale članstvo Palestine u UN-u".

Sastanak je održan drugog dana šestodnevne turneje tokom koje će kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi posjetiti i Papuu Novu Gvineju i Kambodžu.

Wang je okrivio Sjedinjene Američke Države za zadržavanje rezolucija o prekidu vatre u UN-u.

"Sukob u Gazi traje pola godine i izazvao je rijetku humanitarnu tragediju u 21. stoljeću. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija odgovorilo je na poziv međunarodne zajednice i nastavilo da razmatra nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi, ali su Sjedinjene Američke Države više puta uložile veto", kazao je Wang novinarima.

SAD su uložile veto na niz predloženih rezolucija Vijeća sigurnosti jer one nisu direktno povezivale prekid vatre s oslobađanjem izraelskih talaca niti osudile Hamasove napade koji su doveli do rata, prije nego što su dozvolili da se rezolucija usvoji glasajući suzdržano krajem marta.

Američki zvaničnici tvrde da su prekid vatre i oslobađanje talaca povezani, dok su Rusija, Kina i nrojne druge članice vijeća favorizirale bezuslovne pozive na prekid vatre.

"Tada se SAD nisu usudile da se suprotstave međunarodnom moralu i odlučile su se suzdržati. SAD, međutim, tvrde da a rezolucija nije obavezujuća. U očima Sjedinjenih Država, međunarodno pravo izgleda kao oruđe koje se može koristiti kadgod se smatra korisnim i odbacuje se ako ga ne žele koristiti", izjavio je Wang.

Dvojica ministara također su razgovarali o ekonomskim odnosima svojih zemalja i Južnokineskom moru.

Kina je najveći trgovinski partner Indonezije, sa obimom trgovine koji dostiže više od 127 milijardi dolara. Kina je također jedan od najvećih stranih investitora u Indoneziji, s tokovima investicija od više od 7,4 milijarde dolara u 2023.

Wang bi se tokom dana također trebao sastati s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodoom i novoizabranim predsjednikom Prabowoom Subiantom, koji je trenutno ministar odbrane, prenosi AP.