Pogrešna definiranja
81

Kina bijesna zbog Strateškog koncepta NATO-a: Odiše hladnoratovskim mentalitetom

V. K.
Kako će reagovati Xi Jinping na odluke NATO-a? (Foto: EPA-EFE)
Kako će reagovati Xi Jinping na odluke NATO-a? (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je NATO u novom Strateškom konceptu prvi put uvrstio i razmišljanja saveza o Kini, oglasili su se i iz zvaničnog Pekinga te su komentirali samit ove vojne alijanse koji je održan u Madridu.
Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian na današnjoj konferenciji za medije govorio je između ostalog i o Srateškom konceptu NATO-a te je poručio kako ovaj dokument pogrešno predstavlja činjenice i istinu.

"Pogrešno je definirati Kinu kao sistemski izazov, ocrniti kinesku vanjsku politiku i uprijeti u našu politiku odbrane. Dokument nastoji da podstakne konfrontaciju i antagonizam te snažno odiše hladnoratovskim mentalitetom i ideološkom pristrasnošću. Kina je ozbiljno zabrinuta zbog ovoga i odlučno se tome protivi", rekao je zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Također, naveo je kako je Kina poznata kao sila svjetskog mira.

"Nikada nismo izvršili invaziju ni na jednu zemlju, pokrenuli proxy rat te nije formiralo bilo koji vojni blok. Posvećeni smo putu mirnog razvoja i cilj nam je unaprijediti kvalitetnu saradnju kroz Pojas i put. Nismo sistemski izazov kako to vidi NATO", poručio je Lijian.

Poručio je i da je NATO organizacija koja zapravo predstavlja izazove svjetskog sigurnosti.

"NATO tvrdi da je regionalni odbrambeni savez, ali je stalno nastojao napredovati i voditi ratove u raznim zemljama svijeta. NATO ima krv naroda na rukama. Kineski narod neće zaboraviti zločine koje je NATO počini prije 23 godine kada je, pod vodstvom SAD-a, bombardovao kinesku ambasadu u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Sada su proširili pipke i na azijsko-pacifičku regiju i pokušavaju ponoviti blokovsku konfrontaciju", ističe glasnogovornik.

Na kraju, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine imao je i poruku za NATO.

"Raspirivanje tzv. 'kineske prijetnje' ne vodi nikuda. NATO mora odmah prekinuti neosnovane optužbe i provokativnu retoriku protiv nas, napustiti zastarjeli hladnoratovski mentalitet i način razmišljanja te se odreći slijepe vjere u vojnu moć i pogrešne prakse traženja apsolutne sigurnosti. Potrebno je da zaustave opasan pokušaj destabilizacije Evrope i azijsko-pacifičke regije te da djeluju u interesu sigurnosti i stabilnosti u Evropi i šire", zaključili su iz Pekinga.