Važan dokument
68

Šta sadrži i zbog čega je bitan novi Strateški koncept NATO-a koji je usvojen u Madridu

V. K.
Lideri zemalja NATO-a na samitu u Madridu (Foto: EPA-EFE)
Lideri zemalja NATO-a na samitu u Madridu (Foto: EPA-EFE)
Predstavnici zemalja članica NATO saveza danas u Madridu usvojili novi Strateški koncept, a detalji ovog sporazuma objavljeni su na zvaničnoj stranici saveza.
Drugi najvažniji dokument Alijanse predstavljat će vodilju svim zemljama članicama u narednih deset godina, a u njemu se na 16 strana jasno opisuju zadaci koje države i sama Alijansa trebaju rješavati u narednom periodu.

Između ostalog, u uvodnom dijelu Strateškog koncepta NATO saveza, naglašava se kako će države članice ostati nepokolebljivi u odluci da zaštite milijardu građana, odbrane teritoriju i čuvaju slobodu i demokratiju.

"Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine narušio je mir i ozbiljno izmijenio naše sigurnosno okruženje. Ruska brutalna invazija krši međunarodno humanitarno pravo. Ukrajina je od vitalnog euroatlantskog značaja za ovo područje", navodi se.

Rusija direktna prijetnja

Također, naglašava se kako novi koncept upravo ima za cilj da definira kolektivnu odbranu zasnovanu na pristupu od 360 stepeni.

"Naglašavamo potrebnu da značajno ojačamo naše odvraćanje i odbranu kao okosnicu naše obaveze prema Članu 5. u kojem se navodi da branimo jedni druge", pojašnjava se.

Ističu kako je NATO odlučan zaštititi sve saveznike.

"Transatlantska veza između naših nacija je neophodna za našu sigurnost. Mi smo povezani zajedničkim principima i vrijednostima. Najveća odgovornost u ovom trenutku je osigurati našu kolektivnu odbranu od svih prijetnji u svim pravcima. Mi smo odbrambeni savez", naglašava se u dokumentu.

Pod dijelom dokumenta koji je naslovljen kao strateško okruženje, navodi se kako euroatlantska regija nije mirno okruženje.

"Ruska Federacija je prekršila norme i principe koji su doprinijeli stabilnom evropskom sigurnosnom poretku. Mi ne možemo odbaciti mogućnost napada na suverenitet i integritet saveznika. Prijetnje s kojima se suočavamo su globalne i međusobno povezane. Ruska Federacija je najznačajnija i najdirektnija prijetnja sigurnosti saveznika", pojašnjava se.

U tom kontekstu, iz NATO-a su poručili kako Rusija nastoji uspostaviti utjecaj i kontrolu putem prisile, subverzije, agresije i aneksije.

"Rusija koristi konvencionalna cyber i hibridna sredstva protiv nas i naših partnera. Vojno jačanje Moskve, uključujući Baltik i Crno more, zajedno s vojnom integracijom s Bjelorusijom, izaziva našu sigurnost i interese. NATO ne traži konfrontaciju i ne predstavlja prijetnju Rusiji. Na ruske prijetnje i akcije ćemo i dalje odgovarati jedinstveno. U svjetlu neprijateljske politike, ne možemo smatrati Rusiju našim partnerom. Ipak, ostajemo voljni da zadržimo otvorene kanale komunikacije prema Moskvi radi ublažavanja rizika i sprečavanja eskalacije", navodi se.

Pitanja Afrike i Kine

U Strateškom konceptu velika se pažnja posvećuje i drugim dijelovima svijeta, prije svega Africi, Bliskom istoku i Kini.

"Sukobi i nestabilnost na Bliskom istoku i u Africi direktno utječu na našu i sigurnost naših partnera. Južno susjedstvo NATO-a, naročito regije Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Sahela međusobno su povezane demografskim, ekonomskim i političkim izazovima", navodi se.

U kontekstu odnosa s drugim državama, NATO u novom Strateškom konceptu definira i pitanje odnosa s Kinom.

"Kina izražava ambicije za politikom prisile što je izazov za naše interese, sigurnost i vrijednosti. Zlonamjerne kibernetičke operacije Kine i konfrontirajuća retorika ciljaju na saveznike i štete sigurnosti Alijanse. Kina nastoji da kontroliše ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu i lance snabdijevanja. Koriste svoju ekonomsku polugu za stvaranje strateške zavisnosti i pojačavanje utjecaja", stoji u dokumentu u kojem se navodi kako Kina i Rusija produbljivanjem partnerstva nastoje potkopati međunarodni poredak.

Stoltenberg predstavio novi strateški koncept NATO-a (Foto: EPA-EFE)
Stoltenberg predstavio novi strateški koncept NATO-a (Foto: EPA-EFE)

Ipak, unutar novog strateškog koncepta ostaje otvorena mogućnost saradnje s Pekingom.

"Ostajemo otvoreni za konstruktivan angažman s Kinom, uključujući recipročnu transparentnost s ciljem zaštite sigurnosnih interesa Alijanse. Radit ćemo zajedno, odgovorno kao saveznici na rješavanju sistemskih izazova koja postavlja Kina", ističu.

Između ostalog, iz NATO-a naglašavaju kako potencijalna upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja protiv NATO-a postaje sve veća prijetnja sigurnosti zemalja članica.

"Sirija, Sjeverna Koreja i Rusija pribjegli su upotrebi hemijskog oružja. Kina ubrzano širi svoj nuklearni arsenal i razvija sve sofisticiranije sisteme isporuke bez povećanja transparentnosti", pojašnjavaju.

Glavni zadaci NATO saveza u narednoj deceniji

U Strateškom konceptu koji je usvojen u Madridu najvažniji dio odnosi se na glavne zadatke NATO saveza koji se tiču odvraćanja i odbrane gdje se ističe da niko ne treba sumnjati u odlučnost NATO-a da brani svaki pedalj zemalja članica.

"Odvraćanje i odbrambeni stav NATO-a zasnovan je na odgovarajućoj kombinaciji nuklearne, konvencionalne i raketne sposobnosti dopunjene svemirskim i cyber sposobnostima. Koristit ćemo vojna i nevojna sredstva na integrisan i proporcionalan način kako bismo odgovorili na sve prijetnje našoj sigurnosti. Značajno ćemo ojačati naše prisustvo na moru, kopnu i u zraku uključujući integrisanu zračnu i protivraketnu odbranu", saopćeno je u konceptu NATO-a.

Dio koncepta posvećen je i nuklearnim snagama NATO saveza.

"Osnovna svrha nuklearnih sposobnosti je očuvanje mira i odvraćanje od agresije. Nuklearno oružje je jedinstveno. Okolnosti u kojima bi NATO morao da upotrijebi nuklearno oružje su izuzetno daleko. Alijansa ima sposobnosti da protivniku nametne štetu koja bi daleko nadmašila koristi kojima se protivnik može nadati. Strateške nuklearne snage NATO-a su vrhovna garancija sigurnosti Alijanse", navodi se.

Amerika opisana kao ključna članica NATO-a (Foto: EPA-EFE)
Amerika opisana kao ključna članica NATO-a (Foto: EPA-EFE)

Dio Strateškog koncepta posvećen je i regijama Crnog mora, ali i Zapadnog Balkana.

"Zapadni Balkan i Crnomorska regija su od strateškog značaja za Alijansu. Nastavit ćemo podržavati euroatlantske težnje zainteresovanih zemalja. Pojačat ćemo napore da ojačamo njihove sposobnosti za rješavanje različitih prijetnji i izazova s kojima se suočavaju i koji povećavaju njihovu otpornost na uplitanje trećih strana", zaključuje se u Strateškom konceptu NATO saveza.