"Bio jednom virus"
14

Kina animiranim filmom ismijala američki odgovor na pandemiju koronavirusa

A. B.
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Kina je objavila kratki animirani film "Bio jednom virus" (Once Upon a Virus) u kojem je ismijala američki odgovor na pandemiju koronavirusa koristeći likove sastavljene od lego kockica koje predstavljaju dvije zemlje.

The Telegraph piše da sve vrijeme zapravo Washinghton i Peking raspravljaju o porijeklu koronavirusa i bolesti koju on razvija, a koji se pojavio u kineskom Wuhanu i nakon toga prerastao u globalnu pandemiju.

Dalje se navodi da je Donald Trump u četvrtak bio uvjeren u to da koronavirus potiče iz kineske virološke laboratorije, ali da je za to odbio iznijeti dokaz.

U kratkom animiranom filmu objavljenom na internetskoj stranici službene kineske novinske agencije Xinhua, sve počinje otvaranjem crvenog paravana nakon čega se pojavljuju dvije figurice od lego kockica. Riječ je o ratniku od terakote sa zaštitnom maskom i Kipu slobode.

"Otkrili smo novi virus", kazao je kineski ratnik.

"Pa šta? To je samo gripa", odgovorio mu je američki Kip slobode.

Dok ratnik objavljuje upozorenja o koronavirusu i nabraja prekretnice u kineskoj epidemiji, Kip slobode odgovara odjecima s Trumpovih konferencija za novinare na kojima je umanjivao težinu bolesti.

"Slušate li vi sami sebe?", upitao je ratnik.

Na to se Kip slobode zacrvenio pa se priključi na infuziju.

"Uvijek smo u pravu, pa čak i kad proturječimo sami sebi", odgovorio je Kip.

Međutim, ni ratnik nije ostao dužan s odgovorom.

"E to volim kod vas Amerikanaca, što ste dosljedni", odgovorio mu je ratnik.

SAD i druge zemlje optužuju Kinu da je obmanjivala svijet u pogledu težine epidemije i sve su glasniji pozivi na pokretanje međunarodne istrage o porijeklu koronavirusa.

U intervjuima za medije Trump je rekao da vjeruje da je kinesko postupanje u pandemiji koronavirusa dokaz da će "učiniti sve što mogu kako bi on izgubio na predsjedničkim izborima u novembru".

Ured za javnost kompanije Lego se ogradio od ovog kratkog animiranog filma te objavio da "ni na koji način nisu učestvovali u njegovom stvaranju".