Svijet
0

Kina: 20 miliona djece odrasta bez roditelja

SRNA
Jedna od propratnih pojava ekonomskog procvata najmnogoljudnije zemlje svijeta jeste to to što više od 20 miliona djece mlađe od pet godina odrasta bez roditelja, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

Prema pisanju lista, roditelji mališana otišli su od kuće kako bi pronašli posao u većim gradovima. Djeca su u najčešćim slučajevima ostavljena na čuvanje bakama i djedovima ili nekoj drugoj rodbini.

U protekle tri decenije, kineski radnici migrirali su sa sela u gradove u potrazi za poslom. U početku, samo su muškarci odlazili a njihove supruge su ostajale da se brinu o porodici.

Međutim, sada, pošto je u svijetu pojačana potražnja za kineskim proizvodima, bračni parovi zajedno odlaze u potragu za poslom.

Prema riječima zvaničnika iz Federacije kineskih žena (AVCF) Deng Lija, djeca roditelje vide jednom ili dva puta godišnje, obično za neki praznik. On je dodao da roditelji često nalaze zaposlenje u različitim provincijama.

Britanski dnevnik navodi da je ovo prvi put da je Kina objavila statističke podatke o nekoj starosnoj grupi i da ovo istraživanje postavlja pitanje o cijeni koje kinesko društvo plaća usljed ubrzanog ekonomskog rasta.