Kim Jong-unovo ime otisnuto masnim slovima

F
FENA
27.12.2011. u 11:57
0
4
Kim Jong-unovo ime otisnuto masnim slovima
0
Kim Jong-unovo ime otisnuto masnim slovima Foto: AFP
Dok u Sjevernoj Koreji živi i neživi svijet oplakuje smrt svoga vođe Kim Jong-ila, službena štampa u utorak je masnim slovima otisnula ime njegovof sina i nasljednika Kim Jong-una na naslovnim stranicama, što je znak veličanja novoga prvog čovjeka izolirane komunističke zemlje.
List Rodong Sinmun, službeno glasilo Radničke stranke (komunističke partije Sjeverne Koreje) osvanuo je u utorak s masnootisnutim imenom Kim Jong-una, a takvu je počast dosad uživao njegov otac Kim Jong-il, a prije njega djed Kim Il-sung, utemeljitelj komunističke dinastije.

Kim Jong-Un promaknut je u vođu nacije nakon smrti svoga oca 19. decembra. Otada ga štampa oslovljava kao "velikog druga", zatim "vrhovnog zapovjednika" vojske i čelnika Radničke stranke, prenijela je Hina.

Masnootisnuta slova kojim je ispisano ime novoga vođe znak je da se nasljeđivanje glatko nastavlja, ističu promatrači. Pokop njegova oca Kim Jong-ila predviđen je za srijedu.

Među natprirodnim pojavama koje prate smrt velikog vođe radio Pojngjang bilježi i slučaj golubice koja je uklanjala snijeg s kipova preminulog vođe, dok službena štampa proširuje televizijsku informaciju o žalujućim svrakama koje sada u osvit uzlijeću u velikom broju prema Pjongjangu. Sove su se, pak, pridružile tugujućem mnoštvu u prostoriji u kojoj je otvorena knjiga žalosti, piše Rodong Sinmun.

Štampa bilježi i da je prošle sedmice jedan mandžurijski ždral pognuo glavu pred preminulim vođom u znak duboke žalosti, dok se led oko navodna Kimova rodnog mjesta na planini Paekdu raspucao uz gromoglasnu tutnjavu, a vrh planine Jong Il zasjao je neuobičajenom svjetlošću.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: