Lider o kojem se malo zna
0

Sjeverna Koreja proglasila Kima Jong-una "vrhovnim vođom"

FENA
Nasljednik Kim Jong-un
Nasljednik Kim Jong-un
Sjeverna Koreja proglasila je u četvrtak Kima Jong-una, sina i nasljednika preminulog Kima Jong-ila, "vrhovnim vođom" Radničke partije, vojske i naroda, javlja agencija France Presse s goleme vojne proslave organizirane posljednjeg, trinaestog dana žalovanja za prethodnikom, koji je preminuo 17. decembra.

"Poštovani drug Kim Jong-un je vrhovni vođa naše partije, vojske i naroda, koji je naslijedio inteligenciju, zapovjednu sposobnost, karakter, moral i hrabrost Kim Jong-ila", kazao je visoki dužnosnik Kim Yong-nam pred skupom od 100.000 vojnika i civila ispred Velike narodne knjižnice i čitaonice u središtu Pjongjanga.

Na balkonu Velike narodne knjižnice i čitaonice uz Kim Jong-una bili su visoki vojni dužnosnici, poput generala Ri Yong-hoa i ministra odbrane Kim Yong-chuna, ali i njegov ujak Jang Song-thaek te Kim Jong-ilova mlađa sestra Kim Kjong-hui, za koju se očekuje da će biti glavna starateljica svojem nećaku.

Za 65-godišnjeg Janga se vjeruje, kako prenosi Reuters, da će biti regent koji će predvoditi izabranu skupinu dužnosnika za vođenje zemlje. Mladi Kim je ozbiljno i nepomično pratio ceremoniju na koju su s obje strane rijeke Teadong pohrlili građani da bi na minus 10 stepeni Celzija odali posljednju počast preminulom vođi i pozdravili novog vladara.

Skup na trgu Kim Il-Sunga završen je počasnom topničkom paljbom, trominutnom šutnjom te oglašavanjem brodskih i željezničkih sirena, što je ujedno bio i kraj 13-dnevne nacionalne žalosti, prenijela je Hina.

Kim Jong-un, koji je u kasnim dvadesetim godinama i o kojem se malo zna, smatra se, osobito u inozemstvu, nedovoljno iskusnim za vođenje te izolirane zemlje, međunarodno poznate po spornom nuklearnom programu, velikom siromaštvu i napetim odnosima sa susjedima. Sjeverna Koreja je dosad izvela dva nuklearna pokusa, a SAD smatra da bi ta zemlja za godinu do dvije mogla proizvesti funkcionalni nuklearni projektil, nakon što proizvede dovoljno obogaćenog urana.