Detaljna pretraga
66

Kim Jong-un zbog nestanka metaka zatvorio cijeli grad u Sjevernoj Koreji

T. K.
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un naredio je zatvaranje grada Hyesana nakon što je tokom nedavnog vojnog povlačenja utvrđen nestanak 653 metka. Vlasti su odmah naredile detaljno pretraživanje od kuće do kuće.

Nestanak municije otkriven je 7. marta, kada su se vojnici 7. korpusa Sjevernokorejske narodne armije povlačili iz područja oko grada, koji se nalazi na granici s Kinom. Tamo su raspoređeni 2020. kako bi proveli zatvaranje granica na početku pandemije covid-19.

"Potpuno su se povukli između 25. februara i 10. marta, ali je u toku opsežna istraga zbog gubitka metaka tokom procesa evakuacije", rekao je stanovnik sjeverne pokrajine Ryanggang korejskoj službi RFA-e, pod uslovom anonimnosti iz sigurnosnih razloga.

Opsežna istraga

Jedan od izvora je naveo da kada se to dogodilo, vojnici isprva nisu prijavili, već su sami pokušali pronaći nestale metke.

"Ali kad nisu mogli pronaći nestale metke, obavijestili su stanovnike i započeli rigoroznu potragu", rekao je, prenosi Radio Free Asia..

Policija i vojska pokrenule su istragu, zatvorile cijeli grad i počele pretraživati kuću po kuću, naveo je izvor.

"Oni koji su vidjeli ili pokupili bilo koji broj metaka dužni su to prijaviti što je prije moguće", naglasio je.

Dužnosnik pokrajine Ryanggang je istakao da su se stanovnici radovali povlačenju vojske.

"Stanovnici su se veselili povlačenju vojske iz tog područja, ali tokom istrage imat će još manje slobode kretanja", rekao je za RFA dužnosnik pokrajine Ryanggang, prenosi Radio Free Asia.

Sloboda kasni

Premještanje tako velikih snaga s pograničnog područja kako bi zaštitili Kim Jong Una, ljudi bi mogli protumačiti kao da je zemlja napadnuta i da se osvajači guraju prema Pjongjangu.

"Ministarstvo državne sigurnosti, Vojno sigurnosno zapovjedništvo Korejske narodne armije i Ministarstvo socijalne sigurnosti izdali su posebno oštro upozorenje protiv 'pljačke, nezakonitog posjedovanja ili odlaganja oružja, municije i borbene tehnološke opreme' kako je navedeno u kaznenom zakon članak 78.", istakao je dužnosnik, koristeći počasni naziv za čelnika zemlje Kim Jong Una.

Stanovnici se boje da će vlasti, ako ne bude rješenja, nasumično kazniti nekoga ko bi mogao biti potpuno nevin.

"Neki stanovnici govore da vlasti svaki dan podižu atmosferu oštrog vojnog sukoba između Sjevera i Juga, a čak tvrde da Jug izaziva rat", zaključio je dužnosnik.