Jedan narod dvije države
1

Kim Jong-un u historijskoj odluci odbacio ideju ujedinjenja sa Južnom Korejom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je da ujedinjenje s Jugom više nije moguće te da bi se ustav trebao promijeniti kako bi se odredio kao "glavni neprijatelj".

Kim je također rekao da će se zatvoriti tri organizacije koje se bave ponovnim ujedinjenjem, izvijestio je državni medij KCNA. Predsjednik Južne Koreje rekao je da će odgovoriti višestruko snažnije na svaku provokaciju sa Sjevera.

Dvije Koreje su podijeljene od završetka Korejskog rata 1953. Nisu potpisali mirovni sporazum i stoga su tehnički i dalje u ratu od tada.

U govoru održanom u Vrhovnoj narodnoj skupštini, sjevernokorejskom parlamentarnom parlamentu, Kim je rekao da bi se ustav trebao izmijeniti kako bi se Sjevernokorejci obrazovali da je Južna Koreja primarni neprijatelj i nepromjenjivi glavni neprijatelj.

Također je rekao da bi, ako izbije rat na Korejskom poluotoku, ustav zemlje trebao odražavati pitanje okupacije, ponovnog preuzimanja i inkorporiranja Juga u svoj teritorij.

Kim, koji je zamijenio svog oca, Kim Jong-ila, na mjestu sjevernokorejskog vođe 2011., rekao je da Sjever "nije želio rat, ali također ga nemamo namjeru izbjeći", prenosi KCNA.

Rekao je da zauzima novo stajalište o odnosima sjever-jug, što uključuje raspuštanje svih organizacija zaduženih za ponovno ujedinjenje.

Govoreći u svom kabinetu u utorak, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je da će, ako Sjever izvede provokaciju, Jug uzvratiti višestruko jače, ukazujući na ogromne sposobnosti odgovora južnokorejske vojske.

John Nilsson-Wright, koji vodi program za Japan i Koreju u Centru za geopolitiku Univerzitetu Cambridge, opisao je Kimove izjave kao "bez presedana" i rekao da je "vrlo neobično" da sjevernokorejski lider odstupi od politike ujedinjenja.

"Nije neobično da su odnosi između Sjevera i Juga zahladili, ali ovo je odnos odvelo u drugom smjeru", rekao je za BBC.

Dodao je da se Kimovo protivzapadno stajalište može pratiti od samita 2019. s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Vijetnamu, koji je završio bez dogovora.

"Ovo je bilo veliko razočaranje i gubitak obraza za Kim", rekao je.

Kimovi komentari uslijedili su u trenutku kada su odnosi na Korejskom poluotoku posljednjih mjeseci znatno oslabili.

U novembru je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendirala petogodišnji vojni sporazum s Jugom čiji je cilj bio smanjenje vojnih napetosti. Obećala je povući sve mjere "poduzete za sprječavanje vojnog sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak", te je rekla da će rasporediti više snaga u pograničnu regiju.

Jug je djelomično suspendirao sporazum nekoliko dana ranije nakon što je gospodin Kim tvrdio da je uspješno lansirao špijunski satelit u svemir.

Retorika i provokativne akcije sa Sjevera od tada su samo eskalirale.

Na sastancima o politici krajem godine, Kim je rekao da treba ponovo formulirati stajalište Sjevera prema međukorejskim odnosima i politici ponovnog ujedinjenja, dodajući da je navedeni cilj bio "napraviti odlučujuću promjenu politike" u vezi s "neprijateljem".

Također je zaprijetio nuklearnim napadom na Jug i pozvao na jačanje vojnog arsenala svoje zemlje.