Svijet
6

Kim Jong-un: Sjeverna Koreja ima minijaturnu nuklearnu bojevu glavu

Klix.ba
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je izjavio da su njegovi naučnici razvili nuklearne bojeve glave dovoljno male da se postave na balističke projektile.

Državni mediji u Sjevernoj Koreji su objavili fotografije na kojima Kim Jong-un stoji pored "minijaturnog nuklearnog oružja". Ove tvrdnje je nemoguće protvrditi samo na osnovu fotografija, a eksperti još uvijek ne vjeruju da Sjeverna Koreja zaista ima mogućnost proizvodnje nuklearnog projektila.

Sjeverna Koreja je odgovorila prijetećom retorikom nakon što je UN nametnuo neke od svojih najstrožijih sankcija. Potez Vijeća sigurnosti je uslijedio nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoj četvrti nuklearni test te lansirala satelit, čime su prekršene postojeće sankcije.

Proteklih dana je Pyongyang prijetio nuklearnim napadom na SAD i Južnu Koreju nakon što su dvije zemlje započele najveće zajedničke vojne vježbe ikada. Vježbe poznate pod nazivima Foal Eagle i Key Resolve su i ranije rezultirale povećanjem tenzija.

Kim je izjavu dao tokom posjete nuklearnom postrojenju.

"Nuklearne bojeve glave su napravljene tako da odgovaraju balističkim projektilima. Dovoljno su male", prenosi državna novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejski lider je vidio i nuklearne bojeve glave dizajnirane za termonuklearnu reakciju, tip koji se koristi za hidrogensku bombu.

Ako je Sjeverna Koreja u stanju da postavi nuklearne bojeve glave na vrh svojih balističkih projektila, to bi bila velika prijetnja Južnoj Koreji i SAD-u.

U oktobru 2014. godine je komadant američkih snaga u Južnoj Koreji, general Curtis Scaparrotti, izjavio da Sjeverna Koreja zaista ima mogućnost od koje svi strahuju.

U maju 2015. godine je sjevernokorejska Nacionalna komisija odbrane saopćila da su naučnici uspjelir razviti minijaturna nuklearna oružja.

Uprkos svemu, eksperti i dalje ne vjeruju da je to istina te tvrde da je Sjeverna Koreja u januaru testirala hidrogensku bombu.

Nove sankcije UN-a se odnose na luksuznu robu, finansiranje i trgovinu, a na crnoj listi su se našli pojedini ljudi koji se povezuju sa nuklearnim programom.

SAD i Južna Koreja razgovaraju o mogućnosti postavljanja odbrambenog raketnog sistema na poluotoku, čemu je protive Sjeverna Koreja, Rusija i Kina.