Sve agresivniji
26

Kim Jong-un poručio da ima zakonsko pravo da uništi Južnu Koreju: "Za mir ne treba moliti"

L. S.
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un s vojnicima (Foto: EPA-EFE)
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un s vojnicima (Foto: EPA-EFE)
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da ima zakonsko pravo da uništi Južnu Koreju, u posljednjoj prijetnji svom susjedu.

Obećao je da Pjongjang neće oklijevati da "stavi tačku" na Južnu Koreju ako bude napadnut, objavili su državni mediji, dok su odnosi između susjeda dostigli nove padove.

Sjever sa nuklearnim oružjem ove je godine proglasio Južnu Koreju svojim "glavnim neprijateljem", zatvorio agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i zaprijetio ratom zbog "čak 0,001 milimetara" teritorijalnog kršenja.

"Ako se neprijatelj usudio upotrijebiti silu protiv naše zemlje, mi ćemo donijeti hrabru odluku koja će promijeniti historiju i nećemo oklijevati da mobiliziramo sve supersile da im se stane na kraj. Mir nije nešto za što treba moliti ili razmjenjivati ​​kroz pregovore," saopštio je Kim, prenosi zvanična korejska centralna novinska agencija Pjongjanga KCNA.

Komentar je uslijedio tokom događaja u ministarstvu odbrane povodom obilježavanja godišnjice osnivanja vojske zemlje kada je naznačio da ima zakonsko pravo da uništi Južnu Koreju, prenosi South China Morning Post.

U izjavi zapravo ponavlja ranije opaske kad je poručeno da bi njegova vojska trebala "uništiti" neprijatelja ako bude isprovocirana, misleći na Južnu Koreju i njenog saveznika Sjedinjene Države, objavili su državni mediji prošlog mjeseca.

Kim Jong Un i njegova kćerka (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong Un i njegova kćerka (Foto: EPA-EFE)

Također, na fotografiji koju je objavila KCNA vidljivo je da je Kim Jong-un tokom posjete ministarstvu bio u pratnji svoje kćerke, za koju se pretpostavlja da se zove Kim Ju Ae te za koju neki stručnjaci vjeruju da se priprema kao budući lider.