Boravio nekoliko dana
0

Kim Jong-un okončao posjetu Rusiji, Putinu izrazio srdačnu zahvalnost

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un izrazio je "srdačnu zahvalnost" predsjedniku Vladimiru Putinu, objavili su državni mediji u ponedjeljak, dok je krenuo kući nakon skoro sedmicu u Rusiji na putu usredsređenom na odbranu.

Kimova turneja po Dalekom istoku Rusije, koja je počela u utorak, podstakla je strahove Zapada da bi izolovani, nuklearno naoružani Pjongjang mogao Moskvi dati oružje za njen rat u Ukrajini.

Tokom putovanja, lider Sjeverne Koreje pregledao je sve, od ruskih svemirskih raketa do podmornica. To je također uključivalo simboličnu razmjenu pušaka sa Putinom.

Sjevernoorejska centralna novinska agencija KCNA je u ponedjeljak javila da se Kim "srdačno zahvalio predsjedniku Putinu i ruskom rukovodstvu" na "njihovoj posebnoj brizi i srdačnom gostoprimstvu" dok je završavao posjetu.

Kim odlazi kući "nakon što je uspješno završio raspored svoje službene posjete dobre volje Ruskoj Federaciji", navodi KCNA.

On je također poželio "prosperitet Rusiji i blagostanje njenog naroda", dodaje se u izveštaju KCNA.

Sjeverna Koreja i Rusija, historijski saveznici, su pod pritiskom globalnih sankcija - Moskva zbog invazije na Ukrajinu, Pjongjang zbog testiranja nuklearnog oružja.

Tokom svoje posjete, Kim je rekao da će njegova zemlja bilateralne veze s Rusijom postaviti kao "prioritet broj jedan", pošto je održao rijedak samit s Putinom. Kina je trenutno najvažniji saveznik Sjeverne Koreje.