|

Kim Jong-un nadgledao vježbe napada različitim projektilima

Kim Jong-un nadgledao vježbe napada različitim projektilima
11
Klix.ba
5.5.2019. u 07:16
20
komentara
11

dijeljenja
Kim Jong-un nadgledao vježbe napada različitim projektilima Foto: AFP
Sjeverna Koreja je putem državnih medija potvrdila da je lider Kim Jong-un nadgledao vježbe napada i testiranje različitih projektila, javlja BBC.
Brojni projektili kratkog dometa su ispaljeni s poluotoka Hodo u Japansko more u subotu, a sjevernokorejski lider je izdao naredbu za vježbu kako bi se povećala vojna sposobnost zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump se oglasio na Twitteru i poručio da vjeruje da Kim neće ugroziti put ka boljim odnosima. Dodao je da sjevernokorejski lider "zna da je on uz njega te da ne želi prekršiti obećanje" te da će "dogovor biti postignut".

"Vjerujem da Kim Jong-un u potpunosti razumije veliki ekonomski potencijal Sjeverne Koreje te da neće učiniti ništa kako bi ga ometao i okončao", istakao je Trump.

On se povukao sa samita u februaru nakon što mu je, kako je sam rekao, Kim ponudio loš dogovor. Sjevernokorejska centralna novinska agencija KCNA je saopćila da je Kim izrazio potrebu za "odbranom političkog suvereniteta i ekonomske samoodrživosti zemlje" u slučaju prijetnje i invazije.

Cilj vježbe je bilo i testiranje sistema za lansiranje dalekometnih projektila visokog kalibra kako bi se provjerila "operativna mogućnost i preciznost napada".
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...