Zaradio bogatstvo preko tastature
0

Kim Dotcom je jedan od najvećih hakera i pirata na svijetu

Sarajevo-x.com
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Osnivač sajta Megaupload, platforme za dijeljenje sadržaja, Kim Schmitz, poznatiji kao Kim Dotcom, uhapšen je u raciji na njegovom imanju na Novom Zelandu. Federalni biro za istrage Novog Zelanda uhapsio je Dotcoma po optužbama nelegalnog prisvajanja 175 miliona dolara na osnovu krađe autorskih prava.

Dotcom, osnivač Megauploada je Nijemac po rođenju, ali ima dozvolu boravka u Hongkongu i na Novom Zelandu, a mnogi se pitaju ko je taj čovjek. Bivši haker koji je prvi računar dobio kada mu je bilo devet godina izgradio je internet bogatstvo, ali je ostvario i mnoga prijateljstva, uključujući ona sa Aliciom Keys i P. Diddyjem koji se pojavio na Megaupload.com promo videu.

Kao dijete je prodavao kopije kompjuterskih igrica svojim prijateljima, a u ranim fazama interneta, hakirao je kompjutere kroz telegone, izvještava njemački Die Welt. Schmitz nije krio da je hakirao NASA-ine kompjuterske mreže, računare Pentagona i jedne velike banke.

Jednom prilikom je Schmitz rekao da će postati najbogatiji čovjek na svijetu, a kada je upitan kako, odgovorio je da je pametniji od Billa Gatesa. Kao što je bio poznat po svojim vještinama u hakiranju, Kim je postao poznat po burnom životnom stilu i bezbrojnim manekenkama s kojima se zabavljao.

"Ja imam drugačiji stav prema novcu od onih koji ga samo sakupljaju. Ja bih ga radije potrošio i dobro se zabavio", svojevremeno je izjavio Kim.

Interesantno je da je ponudio deset miliona dolara za informaciju koja bi pomogla hapšenje Osame bin Ladena, ali mnogi vjeruju da se on na taj način samo promovisao.

Međutim, 2002. godine Schmitz je uhapšen i osuđen na 20 mjeseci zatvorske kazne i 100.000 eura kazne zbog nelegalne trgovine akcijama jedne kompanije. Schmitz je promjenio svoje prezime u Dotcom i odselio se sa porodicom u Auckland na Novom Zelandu. Dobio je dozvolu boravka nakon što je obećao investicije u iznosu od osam miliona dolara.

Imanje od 20 hektara na kojem je Dotcom živio sa porodicom je jedno od najskupljih na Novom Zelandu. Američki FBI je objavio da vjeruju da je Dotcom zarađivao 115.000 dolara dnevno u 2010. godini od svog poslovnog carstva.

Danas se očekuje pojavljivanje Dotcoma na sudu, kao i tri njegova saradnika, gdje će se suočiti sa zahtjevom za izručivanje Sjedinjenim Američkim Državama.