Svijet
0

Dotcom čeka rješenje o povratu zaplijenjene imovine

Sarajevo-x.com
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Zapljena bogatstva milionera Dotcoma pri njegovom hapšenju u Novom Zelandu može biti poništena, potvrđuju novine New Zealand Herald. Policija je priznala proceduralnu grešku kada je popunjavala dokument prema kojem je Dotcomovo bogatstvo zaplijenjeno, a očekuje se rješenje o tome da li će imovina biti vraćena u njegov posjed.

Sudija Judith Potter će odlučiti da li će imovina biti vraćena osnivaču platforme Megaupload, koji je pušten nakon mjesec dana pritvora.

Američke vlasti tvrde da je Dotcom koštao umjetnike gubitka oko pola milijardi profita. Još uvijek nije udovoljeno zahtjevima američkih vlasti da Dotcom i njegova tri partnera budu izručena u SAD.

Vlasti Novog Zelanda su zaplijenile imovinu u vrijednosti od nekoliko miliona dolara, uključujući luksuzne automobile i umjetnine. Mjesec dana po njegovom hapšenju Dotcom je pušten iz pritvora, jer je sudija Okružnog suda sjevernog distrikta Nevin Dawson odlučio da Dotcom neće pobjeći iz zemlje, jer je njegova imovina zaplijenjena.

Inače, Dotcom je rođen u Njemačkoj kao Kim Schimtz i ima državljanstvo Finske te dozvolu boravka na teritoriji Novog Zelanda. Također je živio u Hong Kongu, gdje je njegova kompanija Megaupload i registrovana.

Uhapšen je u januaru pod optužbom da je stvorio shemu prema kojoj je prisvojio pola milijardi dolara od umjetnika širom svijeta i dobio još 175 miliona dolara od reklama na platformi Megaupload, koja ima više od 150 miliona korisnika.