{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ki-moon: Hitno zaustaviti krvoproliće u Siriji

A
7.12.2012. u 18:28
1
2
Ki-moon: Hitno zaustaviti krvoproliće u Siriji
1
Ki-moon: Hitno zaustaviti krvoproliće u Siriji
Ban Ki-moon (Foto: Anadolija)
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon, pozvao je danas Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme konkretne korake u cilju rješenja sirijske drame.
Ban je obišao sirijske izbjeglice smještene u izbjegličkom naselju u Islahiyi, pored turskog grada Gaziantepa.

Generalni sekretar UN-a je razgovarao sa Sirijcima, koji su nakon što su pobjegli od sukoba u svojoj zemlji, utočište pronašli u susjednoj Turskoj. Stanovnici privremenog naselja u Islahiyi, informisali su generalnog sekretara UN-a o stanju u kampu, te zahvalili domaćinu Turskoj na gostoprimstvu.

"Krvoproliće u Siriji hitno mora biti zaustavljeno. U toku sukoba ubijeno je mnogo ljudi, ulice su natopljene krvlju. Pozivam sve sukobljene strane posebno aktuelnu sirijsku upravu da zaustavi krvoproliće. U ime humanosti zaustavite nasilje“, kazao je Ban na konferenciji za novinare nakon obilaska izbjegličkog kampa.

On se zahvalio svim organizacijama, a posebno UN-u, Crvenom krstu kao i Crvenom polumjesecu na podršci pri zbrinjavanju sirijskih izbjeglica.

Ban je podsjetio i na njegovu posjetu kampu Ez-Zateri u Jordanu, dodavši da je u izbjeglički kamp Islahiye došao kako bi ispitao stanje u ovom kampu.

"Veoma sam iznenađen nakon priča koje su sa mnom podijelile sirijske izbjeglice. Upoznao sam dva dječaka kojima je jedina želja da idu u školu, da se vrate u svoju zemlju i da tamo žive u miru i sreći. Dječaci od pet i šest godina su mi rekli da im je želja da u školu idu u svojoj zemlji. Rekao sam im da nikada ne gube nadu“, kazao je Ban.

"Upućujem poziv međunarodnim zajednicama kao i Vijeću sigurnosti (UN), da se založe za što brži kraj drame u Siriji", poručio je Ban.

On je podsjetio da specijalni predstavnik UN-a i Arapske lige u Siriji El-Ahdar el-Ibrahimi pokušava pronaći političko rješenje za krizu u Siriji, ukazavši prethodno na prmjetaan rast broja izbjeglica u Turskoj.

"Vidimo da je broj izbjeglica od jula u velikom porastu i dalje raste. Pozivam sve zemlje članice UN-a, kao i sve zemlje regiona da pomognu u ovom slučaju. Ne zatvarajte oči pred ljudskim bolom. Moramo pomoći ljudima. Svi koje sam ovdje upoznao su majke, očevi, braća, sestre i oni su ustvari naša porodica. Molim vas da budemo uz našu porodicu“, kazao je Ban.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: