Svijet
13

Khan: Molimo se da musliman nije počinio napad u Bostonu

Klix.ba
Nakon bombaškog napada u Bostonu muslimani u Americi strepe. Oni se mole za žrtve, ali se i mole da napadač ili više njih nisu muslimani.

Imam Ibrahim Rahim bio je u džamiji Yusuf u Bostonu kada se dogodio napad u kojem su poginule tri osobe, a blizu 170 ranjeno.

Najprije se pomolio za žrtve napada, a onda se tiho obratio Allahu: "Dragi Bože, molim te da ovo što se dogodilo ne bude povezano sa islamom."

U isto vrijeme u New Yorku, Daisy Khan direktor Američkog društva za progres muslimana, uputio je iste molitve te na Twitteru kratko napisao - nadam se da nije musliman.

"Moja prva reakcija je bila - nadam se da nije musliman i to sam napisao i na Twitteru", kazao je za ABC News Khan, koji je ujedno i vođa projekta izgradnje džamije u blizini mjesta gdje se nalazi Svjetski trgovinski centar koji je srušen u terorističkom napadu 2001. godine.

Muslimanska zajednica u SAD-u sada sa strepnjom iščekuje identifikovanje napadača.

"Ako je musliman počinio ovo, to će našu zajednicu vratiti deset godina unazad. Ponovo će svi muslimani biti smatrani potencijalnim teroristima. Djecu će nam zlostavljati u školi, a poslodavcima i saradnicima ćemo biti sumnjivi", iznio je Khan svoje strahove.

Nakon bombaškog napada, muslimanske zajednice u SAD-u su izjavile saučešće žrtvama, a mnogi su prisustvovali današnjoj memorijalnoj službi u Bostonu, kojoj je prisustvovao i američki predsjednik Barack Obama.

Muslimani u Americi će i u petak, tokom džume, moliti za žrtve bombaškog napada i iz duše se moliti da neko nije počinio zločin u njihovo ime, odnosno u ime njihove religije.