Svijet
0

Obama: Krivci za napad u Bostonu će biti pronađeni i kažnjeni

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
"Organizatori i počinioci terorističkog akta u Bostonu, gdje je na maratonu u dvije eksplozije poginulo troje ljudi, bit će pronađeni i kažnjeni", izjavio je u četvrtak predsjednik SAD-a Barack Obama poslije opela žrtvama u katedrali Svetog Krsta.

Na službu u najveću katoličku crkvu u Bostonu došli su predstavnici svih vjeroispovijesti i približno 2.000 građana, prenose agencije.

"Na trenutak su nam izmakli tlo, ali mi ćemo se brzo podići. Nastavit ćemo naprijed i završit ćemo trku", rekao je Obama, dodajući da će krivci biti "pronađeni i pozvani na odgovornost“.

Po riječima američkog predsjednika, dan ljepote je uništen i slavlje je postalo tragedija.

Nazivajući Boston "jednim od najvećih gradova svijeta“, Obama je, prenosi AP, rekao da su se prisutni okupili da ponovo pokažu da je "duh tog grada neustrašiv“.

"Ako su željeli da nas zaplaše, da nas terorišu, treba da bude potpuno jasno do sada da su izabrali pogrešan grad da to učine", rekao je Obama, prenosi France Presse, dodajući da je poruka američkog predsjednika prekidana povremenim ovacijama.

U eksplozijama u ponedjeljak, nedaleko od cilja čuvenog maratona u Bostonu, poginuli su osmogodišnji dječak, jedna 29-godišnjakinja i 23-godišnja studentica Bostonskog univerziteta, inače iz Kine, a ranjeno više od 170 ljudi.