Moguća liberalizacija
30

Khamenei nagovijestio ublažavanje zakona o obaveznom nošenju hidžaba u Iranu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je u srijedu nagovijestio da bi vlada mogla olabaviti stroga pravila odijevanja i obaveznog nošenja hidžaba.

"Žene koje nemaju potpuni hidžab ne bi se trebale smatrati osobama izvan vjere ili protivnicima Islamske revolucije. One su naše majke i sestre i ne treba ih kriviti i optuživati", kazao je ajatolah Ali Khamenei, najmoćnija osoba u zemlji, prenosi državna novinska agencija IRNA.

Govor dolazi četiri mjeseca nakon demonstracija koje su pokrenute smrću Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje koja je umrla u bolnici nekoliko dana nakon što je uhapsila državna moralna policija zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja.

Iako su njegovi komentari bili nejasni i nisu decidno precizirali promjenu postojećih zakona, priznanje su koliko je pitanje hidžaba još uvijek snažno, prema Abbasu Milaniju, šefu iranskih studija na Sveučilištu Stanford.

"Mislim da on zna koliko je rašireno žensko odbacivanje obveznog hidžaba. On pokušava uvjeriti tvrdoglave pristaše da igra nije završena", dodaje Milani.

Khamenei je u svom govoru također kritikovao Zapad zbog odnosa prema ženama. Žene na Zapadu su "otuđene", rekao je, dodajući da je zapadni kapitalistički sistem zapravo patrijarhalni sistem koji favorizira muškarce, prema novinskoj agenciji Mehr.