"Žele nas za taoca"
73

Khamenei: Pregovori sa SAD-om ne mogu okončati "nevolje" u Iranu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je danas da pregovori sa SAD-om neće okončati "nevolje" koje su potresle Iran u posljednja dva mjeseca.

U Iranu već sedmicama traju protesti izazvani smrću Mahse Amini 16. septembra. Uhapšena je zbog navodnog kršenja striktnog kodeksa odijevanja. Vladini dužnosnici su za nemire okrivili "strane neprijatelje" na Zapadu koje optužuju za poticanje na kršenje zakona.

"Neki nam govore u novinama ili na internetu da je potrebno samo riješiti problem s Amerikom i poslušati glas nacije da biste stali na kraj nevoljama koje su započele prije nekoliko sedmica", rekao je Khamenei.

"Pregovorima se ništa neće riješiti. Naš problem s Amerikom može se riješiti samo tako da dopustimo toj zemlji da nas drži za taoca", dodao je iranski vođa.

Khamenei je rekao da SAD želi da Iran napusti svoj nuklearni program, promijeni svoj ustav, ograniči svoj utjecaj u okviru svojih granica i zatvori svoju odbrambenu industriju. Dodao je da nijedan Iranac ne može prihvatiti takve uslove.

Khamenei je također ukazao da su Iranci pokazali šta misle ranije ovog mjeseca tokom provladinih demonstracija organizovanih u sjećanje na iranskog komandanta Qasema Soleimanija, kojeg su ubile američke snage u napadu dronom u Bagdadu 2020. godine.

"Problem nije nekoliko huligana na ulici, čak i ako svaki huligan, svaki terorist, mora biti kažnjen. Bojno polje je puno veće. Naš glavni neprijatelj je globalna arogancija", zaključio je Khamenei.