{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Khamenei: Bliski istok je bure baruta; Hague: Najveći rizik je ne uraditi ništa

28.8.2013. u 12:51
14
72
Khamenei: Bliski istok je bure baruta; Hague: Najveći rizik je ne uraditi ništa
14
Khamenei: Bliski istok je bure baruta; Hague: Najveći rizik je ne uraditi ništa
UN-ovi insptori u Siriji nastavljaju istragu vezanu za navodno korištenje hemijskog oružja prošle sedmice u predgrađu Damaska, kada je živote izgubilo više stotina ljudi, među kojima veći broj djece. S druge strane, pojedini izvori za britanske medije tvrde da je vojni napad na Siriju SAD-a i njihovih saveznika sve izvjesniji.
Istraga inspektora UN-a je jučer bila obustavljena iz sigurnosnih razloga, a u ponedjeljak su na njihov konvoj ispaljeni snajperski hici za koje se pretpostavlja da su došli sa položaja snaga režima.

Američki i zapadnoevropski zvaničnici su pooštrili svoju retoriku u izjavama vezanim za Siriju, a vojna intervencija je nešto što postaje sve realnija opcija. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je u tekstu koji je napisao za The Guardian naveo kako je nedopustivo korištenje hemijskog oružja u 21. stoljeću, kao i to da su sukobi u Siriji već sada došli do te tačke da su proizveli najveću izbjegličku krizu još od Ruande.

"Prema procjenama UN-a sirijski sukob je već sada najgora izbjeglička kriza nakon genocida u Ruandi. Već sada postoji gotovo dva miliona izbjeglica, a poginulo je više od 100.000 ljudi", napisao je Hague te dodao da je ovo prvi put u 21. stoljeću da je negdje u svijetu korišteno hemijsko oružje.

"Gotovo 100 godina je međunarodna zajednica je radila na izgradnji sistema koji bi zaštitio čovječanstvo od upotrebe oružja za masovno uništenje-hemijskog oružja", napisao je Hague, podsjećajući na to šta je takvo oružje uradilo čovječanstvu tokom Prvog svjetskog rata te na međunarodne pravne akte i konvencije koje zabranjuju njegovo korištenje, uključujući i korištenje u unutardržavnim sukobima kakav je u Siriji.

"Svi prijašnji pokušaji pridobijanja Vijaća sigurnosti UN-a da djeluje u Siriji su blokirani, ali mi ne možemo dozvoliti da se diplomatskim paralizama štite počinitelji tih zločina", napisao je Hague.

Britanski ministar vanjskih poslova je dodao i to da je ovo momenat ogromne opasnosti za sirijski narod, ali i trenutak istine za demokratske zemlje te težak test međunarodnoj zajednici.

"Pred nama nije put bez rizika, ali rizik od toga da se ne uradi ništa je još veći", završio je svoj tekst ministar inozemnih poslova Britanije.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei upozorio je u srijedu da će američka intervencija zapravo biti "katastrofa" za cijelu regiju.

"Cijela regija je poput bureta baruta i ono šta bi budućnost mogla donijeti se ne može predvidjeti", kazao je Khamenei, prenosi iransa novinska agencija ISNA.

U utorak je američki potpredsjednik Joe Biden izjavio kako "nema sumnje" da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje i da mora biti pozvana na odgovornost, prenosi BBC.

Danas je također UN-ov izaslanik Lakhdar Brahimi kazao kako se "čini vjerojatnim da je neki sastojak korišten u Siriji kada je poginulo više stotina ljudi".

Američka vojska je još od jučer u punoj pripravnosti, a ministar odbrane te zemlje je izjavio da se samo čeka Obamino zeleno svjetlo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: