Svijet
1

SAD: Assad mora uništiti hemijsko oružje, nećemo dozvoliti odugovlačenje

Anadolija
Sjedinjene Američke Države (SAD) neće dozvoliti taktiku odugovlačenja u vezi sa pitanjem Sirije.

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf izjavila je da će Amerika biti oprezna u vezi s procesom traganja za najboljim rješenjem za Siriju.

Ona je na konferenciji za novinare u Washingtonu istakla da razgovori sa Rusijom traju i da uz “zdravu dozu skepticizma”, SAD ostaje privržen postizanju diplomatskog rješenja.

"Posljednjih dana vidimo više znakova kod Rusa da su ozbiljni, nego što smo ih vidjeli u posljednje dvije godine", rekla je Harf.

Naglašava da je najbitnije da sirijski režim pokaže da će hemijsko oružje biti uništeno dodavši, da nije dovoljno "samo da se potpiše nekakav papir".

Ipak je istakla kako se do sadašnjih dogovora u vezi sa Sirijom stiglo tek nakon ozbiljne američke prijetnje vojnim napadom na sirijski režim Bashara al-Assada.

"Ne postavljamo precizan vremenski rok, ali želimo kredibilan i ozbiljan plan i onda ćemo nastaviti dalje", rekla je Harf.

S druge strane, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon jučer je izjavio da vjeruje kako je u Siriji korišteno hemijsko oružje.

Dodaje da će konačni rezultati nakon svih detaljnih ispitivanja u laboratorijama vjerovatno pokazati da je u predgrađu Damaska 21. avgusta korišteno smrtonosno hemijsko, što je dovelo do smrti više do 1.000 osoba, među kojima je bio veliki broj žena i djece.

Prema posljednjim podacima, izvještaj UN-a bi trebao da bude objavljen naredne sedmice.