Svijet
1

Kenijac supruzi odsjekao ruke, zemlja progovorila o rodno zasnovanom nasilju

Klix.ba
Kenijac Stephen Ngila je svoju suprugu napao mačetom jer ju je krivio što ne mogu imati djecu. U napadu joj je odsjekao obje ruke i ostavio brojne druge zdravstvene posljedice.

Ngila je u braku sa Jackline Mwende bio već sedam godina, a u trenutku napada, koji se desio 23. jula u njihovom domu, zaprijetio joj je da će je ušutkati jednom zauvijek, javlja CNN.

Mwende je trenutno u bolnici gdje se oporavlja, dok su Ngilu uhapsili već sljedeći dan te se trenutno nalazi u pritvoru, gdje čeka suđenje zakazano za 5. august.

Kenijku je napad ostavio gluhom na jedno uho, a bolnica u Nairobiju rekla je da ona nije imala problema s plodnošću, već je reproduktivne probleme imao Ngila, prenosi Daily Nation.

Nakon napada oglasili su se brojni aktivisti i aktivistice za ženska prava.

Članica kenijskog parlamenta Joyce Wanjala Lay osudila je napad te rekla kako je tužno da se nešto ovakvo dešava u današnjem vremenu.

"Dijete je zajednička odgovornost. Žena bez djeteta je i dalje žena, čak i jača", rekla je Lay.

Ambasada Bangladeša je obećala da će Mwende osigurati lijekove za najmanje tri mjeseca, dok su joj aktivisti ponudili prostetičke udove, mjesečni džeparac, prijevoz na terapiju i pomoć pri razvijanju poslovnih vještina koje bi joj trebale pomoći u životu nakon terapije.