Uoči izbora
6

Kenija: Most od 12 miliona dolara se srušio prije nego je izgrađen do kraja

Klix.ba
Most Budalangi Sigiri u Keniji (Foto: Twitter)
Most Budalangi Sigiri u Keniji (Foto: Twitter)
Most Budalangi Sigiri u Keniji, za čiju izgradnju su vlasti ove zemlje izdvojile čak 12 miliona dolara, srušio se prije nego su ga radnici iz Kine uspjeli izgraditi do kraja. Kenijci su za dvije sedmice trebali dobiti novoizgrađeni most, ali to se neće desiti.

Ovaj most povezuje sjevernu i južnu Bunyalau, regije koje su vlasti kroz historiju zapostavljale kada su u pitanju razvoj i ulaganja. Srušeni most izgradili su skoro do kraja radnici građevinske firme iz Kine, a dizajnirala ga je kompanija iz kenijskog grada Busia.

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta obećao je stanovnicima s dvije strane rijeke kako će izgradnjom mosta doprinijeti razvoju regija koje zaostaju s razvojem već decenijama.

Most se srušio uoči predsjedničkih izbora u Keniji, a Kenyatta bi prema prošlosedmičnim prognozama mogao osvojiti novi mandat. Međutim, kako pišu lokalni mediji, rušenje mosta moglo bi utjecati na gubitak Kenyattinih glasača.

Inače, vlasti u Keniji dosad su se mnogo oslanjale na kineske građevinare i projekte kako bi ostvarili obećanja o pojačanju infrastrukture u ovoj istočnoj afričkoj državi.