Podrška u odbrani
9

Keir Starmer zadržao stari kurs Velike Britanije: Ukrajina smije koristiti oružje za napade u Rusiji

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Keir Starmer, novi premijer Velike Britanije, rekao je da stav njegove vlade prema Ukrajini ostaje nepromijenjen. To uključuje politiku korištenja britanskog oružja dugog dometa za napade na mete unutar Rusije.

Potaknut pitanjem novinara Bloomberga o ukrajinskoj upotrebikrstarećih projektila Storm Shadow, Starmer se složio da ovisi o Ukrajini kako će ih koristiti "u odbrambene svrhe", sve dok se to radi "u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom".

U maju je tadašnji ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron dao slične izjave tokom posjeta Kijevu, ne spominjući izričito korištenje Storm Shadowa ili drugog britanskog oružja protiv ciljeva u Rusiji.

"Ukrajina ima pravo na udar unutar Rusije jer Rusija napada unutar Ukrajine... Možete razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu da se brani", rekao je tada Cameron.

Storm Shadow, koji je prvi put stigao u Ukrajinu u maju 2023., kao i njegova francuska varijanta SCALP EG, podzvučna je krstareća raketa koja se lansira iz zraka dizajnirana za gađanje unaprijed planiranih stacionarnih ciljeva s dometom većim od 250 kilometara. U maju je Francuska također odobrila korištenje svog dalekometnog oružja za napade na ciljeve u Rusiji.

U julu 2023. ruski mediji su tvrdili da je Storm Shadow korišten za napad na hotel u okupiranom Berdjansku u kojem je ubijen visoki general. Istog mjeseca ruska protuzračna odbrana navodno je oborila Storm Shadow u Zaporožju u središnjoj Ukrajini