Užas u Africi
80

Katastrofalne posljedice zemljotresa u Maroku: Više od 1.000 poginulih, kralj naredio mobilizaciju

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Zvaničnici Maroka i spasilačke službe objavile su nove podatke koji se odnose na broj žrtava katastrofalnog zemljotresa te su saopćili kako je do sada ispod ruševina pronađeno 1.037 mrtvih građana.
Kako je naglašeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Maroka, u potresu su, pored broja poginulih, za sada prijavljene i 1.204 povrijeđene osobe od kojih se 721 nalazi u kritičnom stanju.

"Spasilački timovi pokušavaju da oslobode ljude zarobljene u zgradama na lokalitetima u provinciji Al Haouz koja se nalazi jugozapadno od grada Marakeša, odnosno u blizini epicentra potresa. Ova regija je popularna destinacija za strane turiste", piše Le Matin.

Povodom stravičnog potresa oglasili su se i brojni seizmolozi, a britanski profesor Bill McGuire izjavio je kako Afrika odavno ne pamti zemljotres ovakve jačine.

"To je najveći zemljotres koji pamti sjever Afrike u posljednjih 120 godina. Tamo gdje su razorni zemljotresi rijetki, zgrade jednostavno nisu izgrađene dovoljno robusno. Zbog toga, nakon ovakvih zemljotresa, dolazi i do velikog broja žrtava", rekao je McGuire.

Kralj Maroka Mohamed VI naredio je mobilizaciju oružanih snaga te je naglasio kako se moraju mobilisati sva kopnena i zračna sredstva sa kojima raspolaže marokanska vojska.

Uprkos ponudama pomoći iz cijelog svijeta, marokanska vlast još formalno nije zatražila pomoć što je korak koji je neophodan kako bi se u državi rasporedile spasilačke ekipe iz cijelog svijeta.