Svijet
2

Katastrofalne posljedice zemljotresa u Kini: Broj poginulih porastao na 589

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj žrtava zemljotresa jačine 6,1 stepeni po Richteru koji je u nedjelju potresao kinesku provinciju Yunnan porastao je 589, dok se još devet osoba vodi kao nestalo, objavili su kineski državni mediji, prenosi CNN.

U zemljotresu je povrijeđeno 2.401 osoba. Epicentar zemljotresa, koji se dogodio u nedjelju oko 16:30 sati, bio je 23 km jugozapadno od Zhaotonga, a podrhtavanja tla su se osjetila u krugu od 320 km/h. Stotine manjih potresa su zabilježene nakon velikog zemljotresa.

Loši vremenski uvjeti uveliko su otežali akcije spašavanja. Jedna od spašenih je 88-godišnja Xiong Zhengfen koja je izvađena iz ruševina nakon 50 sati u Babaocun selu koje se nalazi u blizini mjesta gdje je bio epicentar potresa. Ljekari su rekli da je u dobrom stanju i da nije imala ozbiljnijih povreda.

Peking je izdvojio 97 miliona dolara za ova područje u kojem živi većinom siromašno stanovništvo. Prema izjavama zvaničnika, 42.000 kuća je oštećeno ili uništeno, a blizu miliona stanovnika je pogođeno zemljotresom. Neka sela su ostala potpuno odsječena od ostatka zemlje.

Medicinske ustanove su prebukirane. Ljekari i državni službenici su pozvali stanovnike da doniraju krv koja je neophodna za spašavanje ljudi.

Predsjednik Xi Jinping je zatražio da svi koji mogu pomognu spasilačkim ekipama, a prioritet je spašavanje života te uspostavljanje skloništa.