Poginulo pet osoba
9

Katastrofa u Italiji: Na jugu bukte požari, na sjeveru pada grad od 19 cm

I. M.
Foto: Protezione Civile della Regione Autonoma FVG
Pet osoba je poginulo kada su dva ekstremna vremenska događaja zahvatila Italiju. Na jugu zemlje bukte požari, a sjever je pogođen snažnom olujom.

Požari na Siciliji doveli su do privremenog zatvaranja aerodroma u Palermu nakon što su se temperature u gradu u ponedjeljak popele na 47 stepeni celzija.

Vlasti su zatvorile dio autoputa jer je prijavljeno više od 55 šumskih požara na ostrvu. Očekuje se dolazak stotina vatrogasaca iz drugih regija u Italiji kako bi pomogli u borbi protiv požara.

"Nikad nismo vidjeli ništa slično. Bili smo okruženi vatrom. Nismo mogli nigdje. Proveli smo noć na trgu. Bili su to strašni trenuci", rekao je stanovnik San Martino delle Scale italijanskoj novinskoj agenciji Ansa.

Oluje u Lombardiji odnijele su četiri života, uključujući i život 16-godišnje djevojčice koja je poginula tokom kampovanja u Cedelogu kada se drvo srušilo na njen šator.

U Azzano Decimou pao je grad od 19 centimetara čime je oboren rekord uspostavljen prije samo pet dana.

Prethodni rekord od 16 cm uspostavljen je u Carmignano di Brenta 19. jula trajao je samo pet dana. 24. jula oko 23 sata uveče, ogroman grad pogodio je grad Azzano Decimo.

U Morteglianou, kao i drugim naseljima i gradovima snažna oluja je odnijela nekoliko života i napravila ogromnu materijalnu štetu. Grad je napravio oštećenja na mnogim zgradama, solarnim panelima i automobilima. Mnoge ceste su zatvorene zbog poplava i oborenih drveća.