Narušeni odnosi
7

Katarski ministar Thani: Trebat će mnogo vremena da se ponovo izgradi povjerenje

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bit će potrebno mnogo vremena za vraćanje povjerenja među državama Perzijskog zaliva, nakon trenutne diplomatske krize, izjavio je ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

"Katar je jedan od osnivača Vijeća za saradnju arapskih država u Perzijskom zalivu, koje je osnovano 1981. godine, a i dalje veoma značajno svim zemljama u regionu. Vijeće za saradnju arapskih država izgrađeno je na strategiji sigurnosti i povjerenju", rekao je Thani.

Katarski ministar je izrazio nadu da će odnosi zemalja u Perzijskom zalivu da se vrate na staro, ali je naglasio da je za to potrebno dosta vremena, prenosi AFP.

On je rekao da su se u posljednjih 11 sedmica, od kada traje prekid odnosa Katara i regionalnih država predvođenih Saudijskom Arabijom, regionalni odnosi dosta promijenili.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat su 5. juna prekinule odnose sa Dohom zbog navodnog pružanja podrške teroristima i jačanja veza sa Teheranom, što u Kataru negiraju i optužuju arapske zemlje za napad na suverenost zemlje.