Traži se kompromis
62

Katar: Postignut određeni napredak u pregovorima o primirju s Hamasom

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Katar kaže da je postignut određeni napredak u pregovorima o prekidu vatre u Gazi i da će nastaviti posredovanje kako bi Izrael i Hamas "pronašli kompromis".

Zaljevska država, Egipat i Sjedinjene Američke Države sudjeluju u višemjesečnim pregovorima o primirju koji uključuju razmjenu zarobljenika i dostavu očajnički potrebne humanitarne pomoći u ratom razorenu Gazu.

"Postignut je određeni napredak proteklih dana", rekao je katarski premijer i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani na konferenciji za novinare sa španskim ministrom vanjskih poslova Joseom Manuelom Albaresom održanoj u Madridu.

"Uložili smo ogromne napore i održali nekoliko uzastopnih sastanaka s pokretom Hamas u pokušaju da premostimo jaz između dvije strane i postignemo sporazum o postizanju primirja i razmjeni zarobljenika", dodao je.

Osim sedmodnevne pauze u novembru, tokom koje je oslobođeno više od 100 izraelskih talaca i 240 palestinskih zatvorenika, nije bilo prekida u borbama od početka rata 7. oktobra.

Pregovori su zasnovani na planu koji je američki predsjednik Joe Biden predstavio 31. maja, a koji poziva na izraelsko povlačenje iz “glavnih naseljenih mjesta” u Gazi i šestosedmični prekid vatre koji bi mogao biti produžen ukoliko posrednicima bude trebalo više vremena za postizanje trajnog dogovora.

"Nastavljamo s naporima, ali za sada nismo pronašli rješenje koje je najbliže onome što je predstavljeno", rekao je katarski premijer.

"Čim to bude postignemo, kontaktirat ćemo izraelsku stranu kako bismo pokušali premostiti jaz i postići dogovor što je prije moguće", poručio je.