|

Katalonski lider koji je dobio najveću kaznu: Ovo će samo ojačati otcjepljenje

Katalonski lider koji je dobio najveću kaznu: Ovo će samo ojačati otcjepljenje
9
Klix.ba
16.10.2019. u 08:14
21
komentara
9

dijeljenja
Katalonski lider koji je dobio najveću kaznu: Ovo će samo ojačati otcjepljenje
Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, osuđen u ponedjeljak na 13 godina zatvora, rekao je u razgovoru za agenciju Reuters kako će zatvaranje zagovornika nezavisnosti samo ojačati pokret za otcjepljenje Katalonije od Španije.
Vrhovni sud u Madridu osudio je 50-godišnjeg Junquerasa zbog poticanja stanovništva na ustanak te korištenje javnog novca za referendum 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud.

Čelnik Katalonske republikanske ljevice (ERC) učestvovao je prije dvije godine u posljedičnom proglašenju samostalne republike Katalonije koja međutim nije zaživjela.

"Samo demokratija i politika mogu riješiti ovaj sukob. Njegovo nerješavanje demokratskim putem sve će ga više i više produbljivati. Mi nećemo prestati misliti ono što mislimo... Presuda ovog tipa samo će učvrstiti naša uvjerenja", rekao je Junqueras u e-mailu poslanom preko svojih saradnika Reutersu.

On je u ponedjeljak dobio najvišu zatvorsku kaznu dok je preostalih osmero dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne u trajanju od 9 do 12 godina, uz isto toliko razdoblje zabrane obnašanja javnih funkcija. Još troje dužnosnika osuđeno je na novčane kazne i zabranu obnašanja javnih funkcija.

"Izvršena je osveta, a ne pravda, pa zbog toga odgovaram na ova pitanja iz zatvora. No pokret za nezavisnost je snažan i konsolidiran. Uvjeren sam da ga ova presuda neće oslabiti nego upravo suprotno, ojačati", naveo je Junqueras.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...