Odluka parlamenta
1.7k

Katalonija proglasila nezavisnost od Španije

Piše: M. N.
Foto: Twitter
Parlament Katalonije proglasio je jednostranu nezavisnost od Španije sa 70 glasaova "za", 10 "protiv" i dva suzdržana. U glasanju nisu učestvovali članovi Građanske stranke, PSC-a i PP-a koji su napustili salu.

Članovi kampanje "Zajedno za da" i CUP-a nakon proglašenja su kleknuli na koljena i aplaudirali, a zatim i zapjevali nacionalnu himnu Katalonije "Els Segadors".

Deklaracija koju je usvojio parlament poziva vladu na izdavanje svih potrebnih rezolucija za implementaciju pravnog okvira katalonske republike i u preambuli najavljuje "nezavisnu državu u obliku republike".

Za otcjepljenje je glasalo 70 zastupnika, a predsjednik parlamenta kazao je kako je učinjen historijski korak.

"Konačno smo dobili slobodu da uspostavimo novu zemlju", kazao je potpredsjednik Katalonije Oriol Junaqueras.

Premijer Španije je pozvao narod da ostane smiren te kazao da će zakonskim putem vratiti legalnost u Kataloniji.

Građani se okupljaju i s velikom radošću proslavljaju deklaraciju o nezavisnosti, pjevaju himnu i koriste pirotehnička sredstva. Prema slobodnim procjenama novinara, ispred parlamenta se trenutno nalazi više od 15.000 ljudi.

Svijet strahuje da bi odluka vlasti u Kataloniji i reakcija zvaničnog Madrida mogle dovesti do civilnih nemira.

Izvor iz madridske vlade kazao je kako će Senat odobriti mjere člana 155. Ustava Španije i odmah ih primijeniti u Kataloniji. Vlada će se obratiti i Ustanovom sudu zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Baskijska nacionalistička partija zatražila je poštivanje odluke Katalonaca i katalonskih legalnih institucija.

"Novo vrijeme zahtijeva demokratiju i odgovornost", kazali su.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Španije Marian Rajoy prošle sedmice je saopćio da su centralne vlasti bile prinuđene aktivirati član 155. Ustava Španije kojim će ovlasti katalonske administracije biti prenesene na centralnu vladu. Istakao je da zvanični Madrid na ovaj način ne ukida autonomiju španske pokrajine, već samo suspenduje regionalnu vladu.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "historijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.