Želi otcjepljenje
2

Katalonija dobila novog predsjednika, Quim Torra nastavlja politiku separatizma

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Katalonija je dobila novog predsjednik pet mjeseci nakon političkog zastoja kojeg je uzrokovao referendum o nezavisnosti. Quim Torra je nasljednik Carlesa Puigdemonta i izabran je u drugom krugu glasanja u Parlamentu nakon što prvobitno nije osigurao većinu.

Na današnjoj debati u parlamentu španske pokrajine, Torra je nastojao opovrgnuti optužbe da je radikalni separatista koji će ignorisati potrebe katalonskog sindikata. Kazao je kako su njegove riječi usmjerene ka 7,5 miliona Katalonaca, te da svima pruža ruku kako bi postigli dogovor. Ali, istakao je kako planira nastaviti s aktivnostima na otcjepljenju.

"S republikom bi svi dobili prava, niko ih ne bi izgubio, to je za sve, bez obzira kako su glasali. Katalonska republika je jednakost, sloboda i bratstvo. Katalonska republika znači kretanje unaprijed", rekao je Torra.

Kazao je kako će u svemu imati ulogu njegov mentor Carles Puidgemont koji se nije mogao kandidovati.

"Imat ćemo tri kanala za republičko političko djelovanje: iz egzila, u Kataloniji kroz vladu, parlament i gradska vijeća, te Skupštinu izabranih zvaničnika (formirali je pobornici otcjepljenja 2017. godine, op.a.) i kroz akciju građana koji su osnaženi i uključeni u konstitutivni proces", rekao je novi predsjednik.

Tokom svoje kandidature predstavio je program u kojem je naglasak na poštenijem društvu i ekonomiji, priznavši greške iz prošlosti.

"Moramo priznati lekcije koje smo naučili i želimo napraviti napredak. Svaki secesionista će priznati da su napravljene greške. Dijalog i život - na to možete računati", naglasio je.

Glavna opoziciona liderka Ines Arrimadas kazala je kako osjeća duboku tugu ne samo zato što potvrđuje djela prethodne vlade, već što će ih voditi pojedinac čija ideologija se održava u člancima, štiti ksenofobiju i populizam.

"Izborni zakon dao vam je (parlamentu, op.a.) većinu koju niste dobili na glasanju", rekla je Arrimadas čija je stranka dobila najveći udio glasova na decembarskim izborima.

Tri sepratističke partije dobile su ukupno 47,5 posto glasova kao i na izborima 2015. godine, ali su osigurali većinu u parlamentu na nedavnim parlamentarnim izborima.

Arrimadas je rekla kako Torra želi zamijeniti parlament sa Skupštinom izabranih zvaničnika koju su napravili separatisti, te da želi isto uraditi i sa Vijećem Republike.

"Želite eliminisati parlament, vladu... Koje institucije pokušavate obnoviti?", pitala je.

Torra je poznat po ranijim izjavama u prošlosti protiv Španije. Opozicija ga je nazvala Puidgemontvom lutkom.