Najave iz Barcelone
1

Katalonci ne odustaju od nezavisnosti: "Referendum će se održati"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Katalonski premijer Pere Aragones rekao je u srijedu da će se legalni referendum o nezavisnosti Katalonije održati u jednom trenutku.

Aragones planira održati obavezno glasanje na temelju sporazuma sa centralnom vladom u Madridu.

"Većina Katalonaca želi odlučiti o svojoj budućnosti, a španske ih institucije u tome sprječavaju", rekao je Aragones.

Aragones također traži novi model finansiranja za Kataloniju, za koji kaže da će doprinijeti jednakosti između autonomnih zajednica u zemlji.

Vlada španskog premijera Pedra Sáncheza prošle je godine obećala amnestiju za katalonske političare koji su prekršili zakon - uključujući događaje tokom neuspjelog pokušaja proglašenja nezavisnosti u oktobru 2017. O prijedlogu amnestije trenutačno raspravlja parlament.

Međutim, Sánchez odbija referendum o nezavisnosti Katalonije. Obećao je amnestiju i druge ustupke u zamjenu za podršku u formiranju vladine koalicije, koju su mu u novembru prošle godine pružile dvije katalonske separatističke stranke.

U Kataloniji će 12. maja biti prijevremeni regionalni parlamentarni izbori. Aragonesova Republikanska ljevica Katalonije (ERC) i druge stranke traže nezavisnost od Španjolske.

Među njima je i stranka Zajedno za Kataloniju (Junts), na čijem je čelu Carles Puigdemont koji živi u egzilu u Belgiji. U četvrtak će objaviti hoće li se u maju ponovno kandidirati za mjesto šefa regionalne vlade. Ako se vrati u Španiju, mogao bi se suočiti s hapšenjem.

Puigdemont je bio premijer Katalonije 2017. godine u vrijeme glasanja regije o odcjepljenju od Španije i kasnijeg proglašenja nezavisnosti, što su sudovi proglasili nezakonitim. Nakon toga je pobjegao iz Španije kako bi izbjegao hapšenje i živi u Belgiji, gdje radi kao član Evropskog parlamenta.