Imovinsko stanje
0

Karzai zarađuje 525 dolara mjesečno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zarađuje 525 dolara mjesečno, ima manje od 20.000 dolara u banci i ne posjeduje nikakvo zemljište ili imovinu, navodi se u izveštaju o imovinskom stanju predsjednika koje je danas objavila komisija za borbu protiv korupcije.

Iako su Karzaijevi prihodi pet puta veći u odnosu na prosječan nacionalni dohodak, oni su daleko manji u poređenju sa zaradama državnika na Zapadu, gdje američki predsjednik Barack Obama ima oko 400.000 dolara godišnje, a britanski premijer David Cameron 142.500 funti (oko 200.000 dolara), prenosi agencija Reuters.

Podatke o Karzaijevom imovinskom stanju objavila je Visoka kancelarija za nadgledanje i borbu protiv korupcije u sklopu odluke čiji je cilj obezbjeđivanje više transparentnosti kada je riječ o imovini afganistanskih zvaničnika. Komisija bilježi imovinsko stanje najmanje 2.000 zvaničnika - uključujući ministre, poslanike, visoke vojne i policijske zvaničnike i pokrajinske lidere.

Iako talibanski ekstremisti i dalje predstavljaju najveću prijetnju po stabilnost Afganistana, korupcija na gotovo svim nivoima je ono na šta se žale obični građani, kao i stranci koji obavljaju poslove u toj zemlji, ocjenila je britanska agencija.

Iako Karzai priznaje da postoji problem korupcije, on smatra da ga zapadni mediji preuveličavaju i insistira da je najveći izvor korupcije loše nadgledanje milijardi dolara iz ugovora o pomoći što spriječava rast budžeta države.

U deklaraciji o imovinskom stanju Karzaija se navodi da on ima 15.635 eura (18.762 dolara) i 134 dolara na dva računa u Njemačkoj, a u svom vlasništvu nakit i druge vrijednosti procjenjene na 11.036 dolara. Na listi se ne pominju sredstva koja poseduju Karzaijeva braća i drugi rođaci, od kojih nekoliko ima preduzeća u zemlji i inostranstvu.