Afganistan
0

Karzai smijenio šefa obavještajnih službi

FENA
Hamid Karzai
Hamid Karzai
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai smijenio je u srijedu šefa obavještajnih službi, u okviru promjena u ministarstvima unutarnjih poslova i odbrane, saopćile su u srijedu njegove službe.

Rahmatulah Nabil, šef Državne uprave za sigurnost, smijenjen je zato što je Karzai odlučio da ni jedan šef obavještajnih službi ne može ostati na dužnosti duže od dvije godine, navodi se u saopćenju predsjedništva.

"Predsjednik Karzai je pohvalio Nabilovu predanost radu u posljednje dvije godine i poželio mu uspjeh na dužnosti ambasadora u nekoj stranoj zemlji", navodi se u saopćenju.

U istom mjesecu su smijenjeni ministar unutarnjih poslova Bismilah Mohamadi i ministar odbrane Abdul Rahim Vardak, jer je afganistanski parlament ocijenio da su nesposobni da zauzdaju pobunjene talibane i njihove napade, posebno napade koji se izvode iz susjednog Pakistana.

Mohamadi će biti novi ministar odbrane a njegova bivša desna ruka Mujtaba Patang postat će ministar unutarnjih poslova, izjavio je za AFP jedan visoki zvaničnik u predsjedništvu koji je želio da ostane anoniman.

Asadulah Halid, ministar za granice i plemenska pitanja, bit će imenovan za ministra unutarnjih poslova, navodi isti izvor.